‘Tuinder teelt ook gezondheid’

Platform Patiënt en Voeding ontwikkelt met Westlandse tuinders en Erasmus MC een pilot rond gezonde voeding die prostaatkanker moet remmen. Gaston Remmers is mede-initiatiefnemer. Hij kreeg drie jaar geleden tongkanker. ‘Alles wat door de mond gaat werd nog belangrijker.’ Remmers reageert op drie stellingen.

Voedsel is nog nooit zo gezond geweest. De consument wordt steeds meer angst voor voedsel ingeboezemd.

‘Voeding is inderdaad nog nooit zo gezond geweest. We treffen geen giftige metalen meer aan in voeding.
‘Dat betekent niet dat er geen ruimte is voor verbetering. Voedselangst wordt juist veroorzaakt doordat we niet scherp in beeld hebben dat bij elk mens een ander voedingspatroon hoort.
‘Over gezonde voeding wordt veel met en door voedselproducenten en milieuactivisten gesproken, maar patiënten hebben geen stem, merkte ik.
‘We moeten veel meer kijken naar leeftijd, conditie en genetische achtergrond van de consument.
‘Want net zoals je niet op iedere bodem spruitjes kunt telen, kun je ook niet in ieder lichaam spruitjes stoppen.’

Juist ziekenhuizen en zorgcentra zien het belang van gezonde voeding in.

‘Ik bespeur een groeiend besef van zorginstellingen en ziekenhuizen dat gezonde voeding gezondere patiënten oplevert. Maar de voorbeelden zijn nog mondjesmaat.
‘Voeding in zorginstellingen is onderdeel van de facilitaire dienst en is geen onderdeel van het primaire zorgproces.
‘Zorginstellingen bezuinigen niet op de aanschaf van een röntgenapparaat, ze zullen maar een verkeerde diagnose stellen. Ze bezuinigen veel eerder op gezonde voeding. Voeding is het sluitstuk van hun begro-ting.’

De doelgroep is te klein voor een voor de wereldmarkt producerende land- en tuinbouw.

‘Er zijn 2 miljoen mensen met reuma, 1 miljoen mensen met obesitas en miljoenen mensen die kanker hebben. De helft van de Nederlandse bevolking heeft gezondheidsproblemen. Dat is geen kleine groep te noe-men.
‘Daar waar de biologische landbouw en stadslandbouw al vraaggestuurd werken, zou de gangbare landbouw die voor de wereldmarkt produceert dit ook meer moeten doen.
‘Daar valt meer winst mee te boeken, zeker in de glastuinbouw waar het al niet goed gaat omdat ze de concurrentie op wereldschaal niet aan kan. Het brengt niet alleen geld in het laatje,het zorg ook voor een wederzijds vertrouwen.
‘Bovendien worden ondernemers in de tuinbouw zich dan meer bewust dat ze niet alleen een gewas telen, maar ook gezondheid.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer