Minder klauwproblemen in vrijloopstal

Koeien in een vrijloopstal hebben minder klauwproblemen, ze hebben minder antibiotica nodig en worden bovendien ouder.

Minder+klauwproblemen+in+vrijloopstal
© Nieuwe Ogst

Dat meldt vakblad Veehouderij Techniek naar aanleiding van de resultaten van het netwerk Vrijloopstal 2.0 waaraan vijftien bedrijven deelnemen.

De koeien van de veehouders met een vrijloopstal hebben beduidend minder last van klauwproblemen.

Digiklauwscore

Op drie bedrijven die een Digiklauwscore bijhouden, steeg de score in het eerste jaar waarin de koeien in de vrijloopstal liepen al tot 90. Een jaar later lag het op 100. Het landelijk gemiddelde ligt op 50.

De Digiklauwscore van deze drie bedrijven lag voor de ingebruikname van de vrijloopstal maar net boven het landelijke gemiddelde. Drie jaar daarvoor zelf eronder.

Klauwaandoeningen

Klauwaandoeningen als het besmettelijke Mortellaro en stinkpoot, maar ook wittelijndefect, tyloom, zoolzweer en zoolbloedingen kwamen toen nog regel­matig voor.

Uiteindelijk zorgt de verbetering van de klauwgezondheid ook voor een lager vervangingspercentage. Lag het gemiddelde vervangingspercentage van de melkvee­bedrijven in de periode voor de vrijloopstal rond 30 procent, in de nieuwe stal daalde dat tot 15,3 procent.

20 procent lager

Daarmee ligt het vervangingspercentage bij melkveehouders met een vrijloopstal zo'n 20 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer