Franse+boeren+hopen+op+koude+winter
Nieuws
© LTO

Franse boeren hopen op koude winter

Franse veehouders hopen dat een koude winter snel intreedt, want dat zal wel eens kunnen helpen tegen blauwtong.

Hoe kouder het wordt, hoe meer kans dat de muggen die de ziekte verspreiden, zullen verdwijnen. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Beschermingszone

Frankrijk heeft bekendgemaakt dat er ziektegevallen zijn ontdekt in dertien regio's. Het Franse ministerie heeft de beschermingszone verder uitgebreid in zuidelijke richting.

Ondertussen heeft het land alle bestaande voorraad van het vaccin tegen deze variant van blauwtong (type 8) opgekocht, maar heeft het nog altijd te weinig vaccin om alle dieren te vaccineren. Daarom worden nu vooral de dieren die bestemd zijn voor export, gevaccineerd.

België

Belgische veehouders, en vooral schapenhouders, zijn de schade die blauwtong in 2006 en 2007 aanbracht niet vergeten. Het totale verlies voor de sector in Vlaanderen werd toen ruw geschat op 45 miljoen euro.

Na een verplichte vaccinatiecampagne is het land intussen al zes jaar blauwtongvrij gebleven. Maar nu is de kans aanwezig dat de aandoening zal terugkeren.

Weersomstandigheden

Veel hangt af van het weer. Als de temperatuur daalt, verdwijnen de muggen en dus ook de kans op verspreiding van de ziekte.

'Voorlopig althans', zegt dierenarts Peter De Swaef in het ledenblad van landbouworganisatie ABS. 'Wat er volgend weideseizoen zal gebeuren, is moeilijk te voorspellen. Het virus overleeft in de knutten of muggen en kan dus volgend jaar opnieuw opduiken. Veel zal afhangen van de mate waarin Frankrijk erin slaagt om de veestapel deze winter te vaccineren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer