Belgische+bonden+komen+met+eisen
Nieuws
© belgische prijsdalingen

Belgische bonden komen met eisen

De Belgische landbouworganisaties, verenigd in het Agrofront, werken aan een gezamenlijk eisenpakket voor de Europese Landbouwraad op 7 september. Een jaar de Russische boycot zijn vooral de prijzen voor melk, varkens en appelen slecht.

De organisaties analyseerden de extreem moeilijke situatie in de verschillende landbouw- en tuinbouwsectoren. Ze delen een grote bezorgdheid over de rendabiliteit en de overleving van familiebedrijven op korte en lange termijn.

Voor België zijn de gevolgen van het Russische embargo het meest uitgesproken voor appelen, melkpoeder en varkensvlees.

Voor varkensvlees vallen de gevolgen van het embargo in België zwaarder uit dan voor de rest van de Europese Unie. De Belgische exporteurs zijn er onvoldoende in geslaagd om nieuwe afzetmarkten te vinden voor de weggevallen export naar Rusland.

Voor zuivelproducten kan dan weer gesteld worden dat de Belgische bedrijven er beter in geslaagd zijn om alternatieve afzetmarkten te vinden in vergelijking met andere Europese zuivelbedrijven, maar wel tegen aanzienlijk lagere afzetprijzen.

Uit België werd vooral melkpoeder uitgevoerd naar Rusland. Het exportvolume daalde niet, wel is zwaar ingeboet op de verkoopprijzen (-26%).

Voor appelen zijn de Belgische exporteurs er ook niet in geslaagd om de weggevallen Russische markt voldoende te vervangen. Ook hier hebben de exportprijzen zwaar geleden. (-30,4%).

Peren naar Canada

Voor de perenexport, waar vooraf een grote vrees voor was, lijkt de Russische boycot een minder grote impact te hebben. Hier zijn heel wat nieuwe markten aangeboord zoals onder meer Canada.

Solidariteit

In verband met de zorgelijke situaties roepen landbouworganisaties andere schakels in de agro-voedingsketen op mee te werken een de economische duurzaamheid van de land- en tuinbouw. Verder vragen ze consumenten om solidariteit in hun aankoopgedrag.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer