LTO onderzoekt betere samenwerking

LTO Noord, ZLTO en LLTB willen de wijze waarop de organisaties samenwerken efficiënter en effectiever inrichten. De komende maanden wordt onderzocht hoe de LTO-organisaties verbeteringen kunnen realiseren.

LTO+onderzoekt+betere+samenwerking
© Jan van Liere

Het federatiebestuur van LTO Nederland heeft recent twee externe adviseurs aangesteld om dit proces te begeleiden en de organisaties door te lichten. Doelstelling is om een betere prestatie te leveren voor de aangesloten leden, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. Hoe is volgens Maat geheel open, maar een fusie van de regionale organisaties is niet aan de orde en evenmin onderwerp van de verkenning.

Volgens Maat is aanpassing van structuren en het functioneren van de LTO-organisaties noodzakelijk om blijvend een sterke rol te spelen op lokaal, sectoraal en integraal niveau. ‘De agrarische sector is aan grote veranderingen onderhevig. Op een groot aantal beleidsdossiers wordt een andere inzet gevraagd, aldus Maat. ‘Dat vereist dat we ons in LTO-verband aanpassen aan die nieuwe realiteit.’

Voordelen

Volgens Annette van Velde, waarnemend voorzitter van LTO Noord, kan verdergaande samenwerking voordelen opleveren voor zowel de regionale organisaties als LTO Nederland. 'Het is dus belangrijk om dit onderzoek maximaal te faciliteren. Wij zitten daar als LTO Noord positief in.'

Om die reden heeft het Algemeen Bestuur van LTO Noord besloten de benoeming van een nieuwe voorzitter uit te stellen. De voordracht van de opvolger van Siem Jan Schenk wordt aangehouden tot uiterlijk 30 juni 2016. ‘We geven er de voorkeur aan het onderzoek af te wachten en dat alle ruimte te geven’, aldus Van Velde.

Dicht bij huis

Voorzitter Hans Huijbers van ZLTO zit 'constructief maar stevig' in de lopende discussie. Hij gelooft niet in het alsmaar grootschaliger organiseren van activiteiten. ‘Ik houd sterk vast aan de gedachte dat we dicht bij huis het meest van waarde kunnen zijn voor de versterking van het vakmanschap en ondernemerschap van de individuele boer. Op alle niveaus zijn we in gesprek over de beste invulling. Dat is soms centraal, maar vaak juist decentraal.’

Huijbers reageert verbaasd op de voorzittersprocedure bij LTO Noord. 'Ik begrijp het echt niet. Het is uiteraard een aangelegenheid van LTO Noord, maar in mijn ogen is er geen scenario denkbaar waarbij LTO Noord niet een sterke voorzitter nodig heeft voor de komende jaren.'

Voor boeren zijn volgens de ZLTO-voorman drie niveaus in de organisaties relevant. 'Allereerst op mijn locatie thuis op het erf, waarin de organisaties op lokaal en regionaal niveau de meeste waarde kunnen bieden. Ten tweede sectoraal, waarop we binnen LTO Nederland samenwerken en ten derde de integrale thema’s, al het overige dat de boer in zijn ondernemerschap verder raakt. Ook dat dien je landelijk en binnen ketens op te pakken. Wat ons bindt, doen we samen en dat gaan we steeds beter samen doen.’

Open vizier

LLTB-voorzitter Leon Faassen stelt dat ‘de noodzaak helder is dat we beter moeten samen werken. Wij zitten er met open vizier in. Geen piketpalen en geen tijdslimieten’, aldus de Limburgse voorzitter. ‘Wij zullen als bestuurders in het belang van onze leden richting moeten geven voor de toekomst van onze regionale organisaties.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer