Dijksma: geen hogere interventieprijs melk

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) is tijdens de Europese Landbouwraad op 7 september geen voorstander van een hogere interventieprijs voor melk. We steunt ze de verlenging van de particuliere opslagregeling, zoals de Europese Commissie heeft besloten.

Dijksma%3A+geen+hogere+interventieprijs+melk
© Nieuwe Oogst

Dijksma verwacht dat diverse lidstaten waarschijnlijk zullen vragen om ingrijpen in de mark, bijvoorbeeld door het verhogen van de interventieprijs van magere melkpoeder, herintroductie van restituties of maatregelen ter stabilisatie van het inkomen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer over haar standpunt tijdens de Landbouwraad.

Na overleg met onder meer de zuivelsector is het standpunt van de staatssecretaris dat deze interventie niet zal leiden tot een oplossing.

Geen nieuw quotum

Dat geldt ook voor de vraag van enkele lidstaten naar een hernieuwde invoering van instrumenten die de vrije marktwerking verstoren.

'Dergelijke oude instrumenten zullen niet bijdragen aan een concurrerende, gezonde sector. Ik vind echter wel dat er ruimte gezocht moet worden om de sector kansen te bieden om met deze marktwerking om te gaan.'

Concurrentievermogen

Wel kan Dijksma Europese maatregelen steunen die gericht zijn op verbetering van het concurrentievermogen, zoals het innovatief vermogen, de marktkracht en het stimuleren van de export. 'Nederland is net als de Europese Commissie actief om markttoegang te bewerkstelligen in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven', stelt ze in de brief.

Particuliere opslag

Ook is de staatssecretaris enthousiast over het besluit van de Europese Commissie om de aanvraagperiode van de particuliere opslagregeling voor boter en magere melkpoeder te verlengen tot en met februari 2016 om zo een helpende hand te bieden voor de zuivelproducenten.

Dat geldt eveneens voor het openstellen van de openbare interventieregeling voor boter en magere melkpoeder tot en met september 2016.

'Deze openbare interventieregeling staat normaal gesproken jaarlijks open van maart tot en met september. Met deze beslissing kunnen zuivelproducenten ook van oktober 2015 tot en met februari 2016 gebruik blijven maken van de regeling. Ik steun de beslissing van de Europese Commissie', aldus Dijksma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer