Uienareaal stabiel op 21.500 hectare

Jaap Jonker van zaadfirma De Groot en Slot verwacht dat het areaal zaaiuien in Nederland met 21.500 hectare ongeveer gelijk blijft aan vorig jaar.

Uienareaal+stabiel+op+21%2E500+hectare
© Bram Buruma

Jonker baseert zich op de zaadverkoop en op reacties van telers uit de praktijk. 'De meeste telers zaaien hetzelfde areaal. Er zijn slechts kleine verschuivingen. We verwachten niet dat het areaal meer dan 2 procent afwijkt van vorig jaar.'

De Groot en Slot meldt op zijn website dat inmiddels 95 procent van de uienpercelen is ingezaaid. Over het algemeen ging het zaaien onder goede omstandigheden. Vooral in het zuidwesten viel het niet altijd mee om een goed zaaibed te krijgen, aldus Jonker.

Vroeg gezaaide percelen

De hoge bodemtemperatuur en het aanwezige vocht zorgen ervoor dat de uien goed kiemen. Op vroeg gezaaide percelen in Drenthe komen de eerste uien al boven.

Jonker ziet ook dit jaar de meerwaarde van geprimed zaad. 'Een snelle en uniforme beginontwikkeling is vooral een voordeel bij de onkruidbestrijding.' Het aandeel geprimed zaad schat Jonker dit jaar op hooguit 5 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer