Resistente uienrassen in de etalage

De zaadfirma's Bejo Zaden-De Groot en Slot en Hazera presenteren deze week tijdens hun open dagen enkele nieuwe resistente rassen voor de teelt van zaaiuien in Nederland.

Resistente+uienrassen+in+de+etalage
© Nieuwe Oogst

Veredelaar De Groot en Slot plaatst op de proefvelden bij Bejo Zaden in Warmenhuizen met name aandacht voor het ras Hysky in de etalage.

'Dit ras is minder gevoelig voor fusarium en daarmee zeer geschikt om op verdachte gronden te telen', zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot. 'Het effect is weliswaar niet 100 procent, maar de mate van aantasting wordt wel met de helft tot 75 procent gereduceerd.'

Goede bewaarui

Jonker omschrijft Hysky als een goede bewaarui voor de middenvroege oogst. Afgelopen jaar was het teeltareaal van het resistente ras ongeveer 250 hectare. 'Voor komend jaar is nog niet duidelijk hoeveel zaaizaad we beschikbaar hebben. Er is wel veel belangstelling voor Hysky', zegt Jonker.

Hazera gaat komend jaar een nieuw ras met resistentie tegen valse meeldauw op praktijkschaal testen. Dit ras gaat waarschijnlijk Santiago heten en is in het uienpakket van Hazera een aanvulling op het meeldauwresistente ras Santero.

Sterk op stemphylium

'De toevoeging is dat het nieuwe ras ook sterk is op stemphylium', zegt Frank Druyff tijdens een toelichting op het demoperceel van Hazera in Dirkshorn. 'We zien in proeven dat het gewas daardoor langer gezond blijft. Dat zorgt voor extra productievermogen. De uien hebben verder een mooie en opvallend heldere kleur.'

Als de testen met Santiago goed uitpakken, komt het ras in 2017 commercieel beschikbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer