Zomerplafond schade van tafel

De provincies trekken voor dit en volgend jaar het plafond in voor tegemoetkoming van schade door ganzen in de periode van 1 april tot 30 september. LTO Nederland is blij, maar wil het plafond definitief schrappen.

Mike Schellart‘We zijn heel tevreden met dit besluit’, reageert LTO-portefeuillehouder Peter de Koeijer. ‘Maar de grondslag waarop dit besluit is genomen, stelt ons wel teleur.’
Het Faunafonds heeft het verzoek van de provincies om het zomerplafond in te trekken overgenomen. Dat betekent dat de verminderende tegemoetkoming aan boeren met ganzenschade in de zomerperiode voor 2015 en 2016 van tafel is.
Reden is dat er onvoldoende wettelijke basis is voor een dergelijk plafond, meldt het BIJ12, de organisatie die de provincies ondersteunt op het gebied van natuur en landelijk gebied.
De komst van de Wet natuurbescherming maakt dat zomerplafond nu niet houdbaar is, meldt het BIJ12. ‘Maar de provincies dringen er bij staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) op aan om het zomerplafond alsnog mogelijk te maken. Dit zal dan moeten gebeuren in de nieuwe Wet natuurbescherming.’ De bedoeling is dat die wet vanaf volgend jaar in werking treedt.
De Koeijer stelt dat het zomerplafond nooit ingesteld moet worden. ‘Het moet als extra motivatie dienen om daadwerkelijk iets aan de grote populaties ganzen te doen. Nu het plafond er niet meer is en schade neerkomt bij alle partijen, waaronder ook de natuurorganisaties, is er een prikkel om de populatie met elkaar te reduceren.’

Lobby

Het besluit van de provincies is onder meer het resultaat van een lobby door LTO Noord Noord-Holland. De Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond is een van de trekkers van het ganzendossiers binnen het Interprovinciaal overleg (IPO). Noord-Holland is een van de provincies waar de schademeldingen laat binnenkomen, omdat veel schade later in het seizoen plaatsvindt.
Ganzen veroorzaken schade aan met name grasland. In 2014 bedroeg de totale schade door inheemse beschermde ganzen in de zomer 3,8 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer