%27Crowdfunding+is+serieuze+zaak%27
Nieuws
© eigen foto

'Crowdfunding is serieuze zaak'

Ondernemers met ideeën grijpen steeds vaker naar crowdfunding als financieringsvorm. Voor de agrarische en foodsector is er sinds kort een eigen platform: Boer&Coinvest. Het is een initiatief van Pascal Philipsen, die eerder al het boer-burger-communicatienetwerk Boer&Co oprichtte.

1Een agrarisch crowdfundingsplatform biedt kansen voor ondernemers.

‘Crowdfunding is populair en een serieuze tak van sport geworden. Maar de meeste crowdfundingplatforms zijn algemeen voor het midden- en kleinbedrijf. Door één centraal platform voor de agro- en foodsector op te richten worden alle projecten uit de land- en tuinbouw en haar toeleverende- en verwerkende industrie gebundeld. En investeerders met specifieke interesse in food kunnen op deze centrale plek projecten vinden die ze willen ondersteunen.
‘Het gaat om projecten van minimaal 5.000 en maximaal 100.000 euro en investeren kan al vanaf 25 euro. Het bijzondere aan dit crowdfundingsplatform is dat investeerders ook in natura kunnen worden uitgekeerd. Bijvoorbeeld in de vorm van een voedselpakket uit een boerderijwinkel of een overnachting op een boerencamping die ze steunen.’

2Banken hebben te weinig oog voor projecten in de agrifoodsector.

‘Dat kan ik niet beoordelen, want ik zit niet op de stoel van de bank. Maar banken gaan vooral voor zekerheid en stabiliteit in terugbetaling. Experimenteren door verandering past daar niet bij. Ook wordt er te weinig verdiend met kleine kredieten.
‘Crowdfunding en dus ook Boer&Coinvest richt zich juist op vernieuwende projecten met een eigen en uniek karakter. We beoordelen deze met een duurzaamheidsbril op: de verbetering, hoe technisch ook, moet toekomstbestendig zijn met oog voor mens, dier en omgeving.
‘Investeerders weten bij crowdfunding dat het gaat om durfkapitaal, maar hebben sympathie met de sector of de ondernemer en willen deze financieel ondersteunen. En als een project binnen de looptijd van vier maanden niet het gewenste kapitaal heeft opgebracht, gaat het geld terug naar de investeerder.’

3Met crowdfunding geef je als ondernemer een stuk zelfstandigheid weg.

‘Je geeft als ondernemer niets weg. Investeerders kunnen inschrijven op een project dat ze willen ondersteunen, maar worden geen aandeelhouder. Dat wil ik bewust niet. Een boer heeft zijn eigen bedrijf en visie naar de toekomst. Je gaat hier als investeerder in mee of niet; de boer blijft te allen tijde aan het roer.
‘Het platform is pas van start gegaan; momenteel zijn we bezig met de beoordeling van de eerste projecten. Ondernemers in de agro- en foodsector kunnen hun unieke projecten vrijblijvend bij ons aanmelden.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer