Volle wachtkamers door voedselangst

Wie dagelijks met de productie van voedsel bezig is, zal met een steeds cynischer blik de voedingswetenschap volgen. Vrijwel geen product uit de traditionele Schijf van Vijf dat niet al is ontmaskerd. Het lijkt een sport om oude voedselwijsheden neer te sabelen.

Volle+wachtkamers+door+voedselangst
© Nieuwe Oogst

De laatste weken zijn opnieuw vermeend wetenschappelijke rapporten over de consument uitgestort over producten die kankerverwekkend, bloeddrukverhogend of anderszins schadelijk zijn.

Rood en bewerkt vlees zijn even ongezond als tabak en alcohol, sinaasappelsap is net zo slecht als cola. Zuivel en brood werden eerder al aan de schandpaal genageld in boeken als Melk de witte sloper en Broodbuik.

Gezondheid

Wie ’s nachts regelmatig werkt, schaadt eveneens zijn gezondheid. In het holst van de nacht een kalf helpen geboren te worden, vee afleveren of de oogst binnenhalen? U kunt beter blijven liggen. Veel gezonder voor u, als u de jongste inzichten mag geloven.

In de Volkskrant sprak Pieter Barnhoorn, huisarts en docent geneeskunde, over de nieuwe aandoening voedselhysterie. Voedselangst sijpelt de wachtkamer binnen.

Pijntjes en kwalen

Krantenverhalen, gevaarlijkvoedselboeken en tv-reportages maken mensen ongerust. Pijntjes en kwalen worden gekoppeld aan voedselconsumptie, terwijl daar volgens de huisarts veelal geen enkele aanleiding toe is.

Terwijl voedsel nog nooit zo gezond, veilig en in overvloed beschikbaar is, maken we ons steeds meer zorgen. Volgens Barnhoorn zijn het met name hoogopgeleiden die wanen dat bijna alles wat op het bord ligt ziekmakend is. Ze vluchten in allerlei diëten.

Lijden

De huisarts stelt dat een jaartje geen rapporten van gezondheidsorganisaties de volksgezondheid goed zou doen. ‘Een mens lijdt dikwijls het meest onder het lijden dat hij vreest.’ Veel boeren en tuinders zullen dat met hem eens zijn.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick . bramer@nieuweoogst .nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer