Boer heeft geen baat bij vertrek Dijksma

De portefeuilleswitch op Economische Zaken bezorgt de sector een vervelende nasmaak. Het bevestigt opnieuw dat het staatssecretariaat in Haagse kringen als een soort restpost wordt beschouwd. Vanuit agrarische kringen wordt daartegen terecht bezwaar gemaakt.

Boer+heeft+geen+baat+bij+vertrek+Dijksma
© Nieuwe Oogst

Sharon Dijksma stond er boven verwachting goed op. Hoewel ze de sector bij tijd en wijle stevig aanpakte en er niet voor terugdeinsde zich impopulair te maken, stond ze voor de boeren en tuinders in Nederland. Er klonk in de laatste dagen weinig gejuich over Dijksma’s vertrek en dat is haar verdienste.

Pijnlijk

Het vertrek van Dijksma is om meerdere redenen pijnlijk. Allereerst omdat nu dreigt dat belangrijke dossiers vertraging oplopen. Hoewel opvolger Martijn van Dam gebonden is aan het kabinetsbeleid en gemaakte afspraken, worden kwesties die niet reeds in beton zijn gegoten mogelijk opnieuw vloeibaar. In veel gevallen zal de rekening daarvoor bij de sector zelf worden neergelegd.

Stoelendans

Onmiskenbaar bevestigt de Haagse stoelendans dat de landbouwportefeuille politiek niet het hoogste aanzien geniet. Dijksma verlaat haar post voor Infrastructuur en Milieu aan de vooravond van het Europees voorzitterschap van Nederland. Gezien de importantie van het Europese landbouwdossier lonkte voor haar een uiterst interessante periode. In Den Haag worden aan landbouw en I&M kennelijk andere gewichten toegekend.

Weinig kennis en affiniteit

Ten aanzien van Van Dam past terughoudendheid bij het opspelden van kwalificaties. Qua achtergrond en ervaring gaat vrijwel hetzelfde op als voor zijn voorgangster drie jaar geleden: links georiënteerd, bestuurlijk vrij onervaren en weinig kennis en affiniteit met land- en tuinbouw. De daaruit voortvloeiende vooroordelen heeft Dijksma tenslotte ook weten te logenstraffen.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick . bramer@nieuweoogst .nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer