Vergoeding ganzen Utrecht

Utrecht - Provincie Utrecht gaat coulant om met de toekenning van schadeclaims die worden uitgekeerd in het kader van de provinciale winterrustregeling 2014-2015 voor ganzen. Ook declaraties van na 1 april worden in behandeling genomen.

Reden voor de coulance is dat de toewijzing van de gebieden pas eind februari af was. Dit late tijdstip heeft boeren benadeeld.
Voor de komende winter houden Gedeputeerde Staten van Utrecht vast aan drie rustgebieden. Dat houdt in dat overwinterende ganzen niet mogen worden verjaagd.
Het betreft de Natura 2000-gebieden Nederrijn en Oostelijke Vechtplassen en de Lopikerwaard. De begrenzing van de rustgebieden is tot stand gekomen in overleg met LTO Noord.
De gebieden bieden een rust- en foerageerplaats voor de grauwe gans en kolgans in de periode van 1 november tot 1 april. Voor de brandgans is dat tot 1 mei.
Als perceeleigenaren in de rustperiode schade van de winterganzen ondervinden, wordt 100 procent van de getaxeerde schade vergoed.
De vergoeding wordt aangevuld met een toeslag van 50 euro per schadehectare per bedrijf. Voor de brandgans komt daar nog 16,66 euro bij omdat de beperking daar langer geldt.
Onder voorwaarden zijn jacht, beheer en schadebestrijding toegestaan, waarbij altijd de foerageerfunctie voor de ganzen vooropstaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer