Ganzenakkoord Noord-Holland mogelijk door

Het ganzenakkoord Noord-Holland, dat in 2014 is afgesloten, levert goede resultaten op. De totale populatie zomerganzen is 4 procent gedaald en de winterrust naar behoren beschermd.

Ganzenakkoord+Noord%2DHolland+mogelijk+door
© Natuurmonumenten

Vanwege de goede resultaten zijn Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland en provincie Noord-Holland voornemens het ganzenakkoord te verlengen.

Centraal blijft staan de bescherming van winterrust en de gezamenlijke inspanning van deelnemende partijen om de schade van jaarrond verblijvende ganzen terug te dringen.

Zomertelling

Uit de recente 'Zomertelling ganzen' blijkt dat de ganzenbestrijding tot reductie leiden van het ganzentotaal ten opzicht van 2014 met 4 procent; van 120.000 naar 115.000 ganzen. Ten opzichte van 2013 ligt het aantal nog steeds 11 procent hoger.

Wel is de populatiegroei vertraagd. De daling in 2015 zit vooral bij de brandgans, waarvan de populatie met 64 procent daalde. De meest voorkomende soort, de grauwe gans, groeide echter nog met tienduizend exemplaren.

Vangacties

Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er een deel van de ruiperiode dit jaar nog geen CO2 beschikbaar was gesteld voor vangacties en sommige Natuurbeschermingswetvergunningen voor Natura 2000-gebieden niet rond waren.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer