Zorgen+over+uitvoering+Gelders+ganzenbeleid
Nieuws
© Ruud Ploeg

Zorgen over uitvoering Gelders ganzenbeleid

De meeste boeren in het zuidoostelijk deel van de Veluwe en in de Liemers hebben veelal geen probleem met de begrenzing van de ganzenrustgebieden in Gelderland.

Wel maken ze zich zorgen over praktische uitvoering van de voorwaarden die bij de regeling horen. Dat bleek deze week tijdens een bijeenkomst in Westervoort over de ganzenrustgebieden.

Volgens portefeuillehouder Flora en Fauna Wilco Nieuwenhuis van LTO Noord Zuidoost Veluwe was de stemming onder boeren over de ganzenrustgebieden en het bijbehorende beleid wisselend.

'Er zijn mensen die fel tegen de aanwijzing van rustgebieden zijn, anderen vinden dat dit het beste is wat wat er op het gebied van het ganzenbeleid uit valt te slepen.'

Onduidelijk

Wel zijn er zorgen over de uitvoering van het bijbehorende beleid. Zo is er onduidelijkheid over de vrijwilligheid van de regeling. Ook willen boeren dat geleden ganzenschade op de een of andere manier moet worden meegenomen in de kringloopwijzer.

Dat meetellen geldt ook voor bijvoorbeeld het Focus Planet-programma van FrieslandCampina. Verder willen de boeren een uitzondering op het scheurverbod in de Natura 2000-gebieden.

Vergoedingen

Belangrijk is volgens Nieuwenhuis ook dat er iets structureels wordt afgesproken over de vergoedingen die in de rustgebieden gaan gelden. 'Blijven die de komende jaren ook overeind? Of gaan we de spelregels tijdens de wedstrijd veranderen?'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer