Zomerplafond+schade+door+ganzen+van+tafel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zomerplafond schade door ganzen van tafel

De provincies trekken het plafond, dat dit jaar in werking zou treden voor tegemoetkomingen in schade door inheemse ganzen in de periode van 1 april tot 30 september, in.

Het Faunafonds heeft dit verzoek om het zomerplafond in te trekken overgenomen. Dat betekent dat de verminderende tegemoetkoming aan boeren die ganzenschade hebben in de zomerperiode voor 2015 en 2016 van tafel is.

Recent is gebleken dat er onvoldoende wettelijke basis is voor de instelling van een dergelijk plafond, meldt het BIJ12, de organisatie die de provincies ondersteunt provincies op het gebied van natuur en landelijk gebied. Daarom hebben de provincies het Faunafonds verzocht het zomerplafond vooralsnog in te trekken en deze niet toe te passen.

Schade

Ganzen veroorzaken veel schade aan met name grasland. In 2014 bedroeg de totale schade door inheemse beschermde ganzen in de periode van 1 april tot 30 september 3,8 miljoen euro.

Het Faunafonds is verantwoordelijk voor de vaststelling van de tegemoetkomingen in deze schade. Met ingang van 2014 is de financiering van het Faunafonds overgeheveld van het rijk naar de provincies.

Plafond

De provincies hebben in 2011 met het kabinet afgesproken dat de open-eind regelingen voor de vergoeding van dergelijke schade ingeperkt zouden worden. Voor de uitvoering heeft het Faunafonds met ingang van dit jaar op verzoek van de provincies het zomerplafond voor ganzenschade ingesteld. Het plafond zou dit jaar voor het eerst worden toegepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer