‘Klap in gezicht van veehouder’

Groningen - Dat provincie Groningen de intensieve veehouderij in de hele provincie op slot wil zetten, is een klap in het gezicht van intensieve veehouders. Dat stelt pluimveehouder Bart Thybaut uit Middelstum.

Tienke WoudaSinds de provincie de regels in 2011 aangescherpte, was uitbreiding en nieuwvestiging niet meer mogelijk in witte gebieden rond dorpen.
Als het aan het provinciebestuur van Groningen ligt, komt er ook een verbod op uitbreiding in de gele en groene gebieden, vooral in Oost-Groningen, waar een kleine negentig intensieve veehouderijen zitten. Zij konden nog uitbreiden tot een staloppervlakte van respectievelijk maximaal 5.000 en 7.500 vierkante meter.
Volgens LTO Noord Groningen druist het plan volledig in tegen het collegeakkoord uit april 2015 waarin staat dat de huidige situatie in stand wordt gehouden. De landbouworganisatie is daarom onaangenaam verrast dat de provincie de hele intensieve veehouderij een halt wil toeroepen, zegt waarnemend voorzitter Alma den Hertog van LTO Noord Groningen.

Dierenwelzijn

‘In voorgesprekken met de provincie is het niet op deze wijze aan de orde geweest. Er is geen aanleiding om met dit plan te komen. De intensieve veehouderij wordt voortbestaan ontnomen en daarmee gepaard gaande investeringen in dierenwelzijn, innovatie, stalconcepten en milieu.’
LTO Noord Groningen roept de provincie op tot nuancering van het beleid. ‘De kansen voor duurzaam ondernemen in de sector moet de provincie niet laten liggen. Dat kan niet zonder economie.’
Volgens landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer is de situatie echter niet anders dan in april 2015, toen het collegeprogramma werd gepresenteerd. ‘Wij hebben in de concept-omgevingsverordening op een heldere manier zaken verwoord die voor minder uitleg vatbaar zijn. In deze collegeperiode is er geen ruimte voor uitbreiding.’
Intensieve veehouders vrezen voor hun toekomst. ‘De sector ligt altijd onder vuur, maar van dit soort voorstellen word je niet vrolijk. Door dit plan zijn de bedrijven op langere termijn onverkoopbaar’, geeft Thybaut aan.
Dat vindt een varkenshouder uit Oost-Groningen die liever niet met zijn naam in de krant wil ook. ‘De bedrijven zijn straks geen stuiver meer waard. De provincie slaat het kapitaal weg. Dat is schandalig.’
Staghouwer geeft aan dat er toekomst blijft voor de intensieve veehouderij. ‘Zeker met innovatieve stalconcepten. Maar als de intensieve veehouders een ton willen investeren voor extra dieren, zit dat er niet in. ‘

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer