ZLTO%3A+stikstofregels+werken+averechts
Nieuws
© zlto

ZLTO: stikstofregels werken averechts

De aanvullende voorwaarden voor de uitstoot van stikstof die de provincie Noord-Brabant stelt voor veehouderijen dichtbij Natura 2000 gebieden, werken averechts. Dat zegt Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO.

Huijbers reageert op het feit dat veehouderijbedrijven in Noord-Brabant krijgen te maken met extra strenge regels tegen stikstofuitstoot.

De provincie maakte dit afgelopen nacht bekend. Bovenop de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) maatregelen heeft de provincie bepaald dat bedrijven bij natuurgebieden in Zuidoost- en Midden-Brabant alleen nog mogen uitbreiden als ze geen extra stikstof uitstoten.

‘Door het besluit van de provincie Noord-Brabant wordt goed gedrag afgestraft', stelt Huijbers. 'Wij voelen ons opnieuw overvallen door de politiek en dat is strijdig met het bestuursakkoord. Daarnaast voelen we ons miskend omdat de provincie de eerder gemaakte afspraken schendt.

Zorgvuldig proces

Huijbers wijst op alle inspanningen en afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt met de provincie over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) .‘Dit was een zorgvuldig proces. In Brabant is er al jaren een succesvol beleid voor het terugdringen van ammoniakemissies. Er is geen enkele reden om daar nu op terug te komen.'

Boeren hebben volgens de ZLTO-voorzitter op basis van deze afspraken geïnvesteerd in betere technieken die de uitstoot van ammoniak verder terugdringen.

'ZLTO heeft zijn nek uitgestoken door akkoord te gaan met deze strengere eisen. In ruil daarvoor zouden veehouderijen rondom Natura 2000 gebieden ruimte krijgen om te ontwikkelen. Juist in de Peel is voor deze aanpak de basis gelegd en zijn de ideeën ontwikkeld. Het provinciebestuur schendt deze afspraken eenzijdig door in enkele gebieden geen ontwikkelruimte meer toe te kennen.’

Stilzitters beloond

Bovendien helpen de voorgestelde voorwaarden de verduurzaming niet volgens Huijbers. ‘Voorlopers worden afgestraft en stilzitters worden beloond. Bedrijven die nu al de beste technieken toepassen, kunnen niet meer ontwikkelen. We worden afgestraft voor de vele succesvolle inspanningen.’

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer