Schippers: raadpleeg het Voedingscentrum
Paniek over het WHO-rapport over vlees is niet nodig. Belangrijk is wel dat het Voedingscentrum goede voorlichting geeft over gezond eten.
Dat vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid). In de Tweede Kamer is ze bevraagd over het rapport van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Niet nieuw
De conclusie dat bewerkt vlees kankerverwekkend is en dat rood vlees mogelijk kankerverwekkend is, noemt de bewindsvrouw niet nieuw. ‘Het rapport sluit aan bij resultaten van eerder onderzoek.’
Schippers meent dat het rapport de adviezen van het Voedingscentrum bevestigt. Dat raadt aan om vlees af te wisselen met andere eiwitbronnen als vis, ei, vleesvervangers en peulvruchten.
‘Het gaat hier dus wel om de nuance’, aldus Schippers. ‘Hoeveel eet je van iets en hoe vaak eet je iets?’
Nieuwe richtlijnen
Volgende week publiceert de Gezondheidsraad de Richtlijnen goede voeding 2015. Die richtlijnen gaan over het hele voedselpakket en over de relatie met verschillende ziekten.
Het Voedingscentrum gaat de resultaten verwerken in een nieuwe Schijf van Vijf. Dat zal de consument houvast geven, meent de minister.
Handelingsperspectief
‘Want dan heb je niet alleen de angstverhalen in de krant, maar ook een goede vertaling van wat nu gezond eten is, wanneer, hoeveel en in welke mate. Je krijgt als burger handelingsperspectief’, aldus Schippers.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuwste vacatures
Bedrijfsleider Vertify
Vertify - Zwaagdijk
Projectleider Duurzame Veehouderij
Wij.land - Abcoude
Onderzoeker/docent Agrarisch Bodem- en Waterbeheer
Aeres Hogeschool - Dronten
Financieel / bedrijfseconomisch medewerkers land- en tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
Voorzitter ZuivelNL
Gasseling Search - Den Haag