Schippers: raadpleeg het Voedingscentrum

Paniek over het WHO-rapport over vlees is niet nodig. Belangrijk is wel dat het Voedingscentrum goede voorlichting geeft over gezond eten.

Schippers%3A+raadpleeg+het+Voedingscentrum
© VWS

Dat vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid). In de Tweede Kamer is ze bevraagd over het rapport van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Niet nieuw

De conclusie dat bewerkt vlees kankerverwekkend is en dat rood vlees mogelijk kankerverwekkend is, noemt de bewindsvrouw niet nieuw. ‘Het rapport sluit aan bij resultaten van eerder onderzoek.’

Schippers meent dat het rapport de adviezen van het Voedingscentrum bevestigt. Dat raadt aan om vlees af te wisselen met andere eiwitbronnen als vis, ei, vleesvervangers en peulvruchten.

‘Het gaat hier dus wel om de nuance’, aldus Schippers. ‘Hoeveel eet je van iets en hoe vaak eet je iets?’

Nieuwe richtlijnen

Volgende week publiceert de Gezondheidsraad de Richtlijnen goede voeding 2015. Die richtlijnen gaan over het hele voedselpakket en over de relatie met verschillende ziekten.

Het Voedingscentrum gaat de resultaten verwerken in een nieuwe Schijf van Vijf. Dat zal de consument houvast geven, meent de minister.

Handelingsperspectief

‘Want dan heb je niet alleen de angstverhalen in de krant, maar ook een goede vertaling van wat nu gezond eten is, wanneer, hoeveel en in welke mate. Je krijgt als burger handelingsperspectief’, aldus Schippers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer