Vleeskeuring+weer+taak+van+de+overheid
Nieuws
© Twan Wiermans

Vleeskeuring weer taak van de overheid

De keuring van vlees wordt weer een zaak van de overheid. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Met de maatregelen reageert Dijksma op het onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de risico’s in de vleesketen.

Daaruit bleek dat de risico’s in de vleesindustrie groot zijn en dat de economische belangen voor de veiligheid van het vlees en de consument gaan.

Vernieuwen

Reden voor het kabinet om de keuring en toezicht van dierlijke en plantaardige producten te vernieuwen en versterken.

De private uitvoering van keuring- en toezichtstaken wordt volledig in het publieke domein teruggebracht. De ministerraad is akkoord gegaan met dit voorstel van de staatssecretaris.

Geen vermenging

‘Het bedrijfsleven blijft primair verantwoordelijk voor de veiligheid en kwaliteit van ons voedsel', geeft Dijksma aan. 'Maar een vermenging van private en publieke keuring- en toezichtstaken is kwetsbaar gebleken.’

Daarom komt er volgens haar een einde aan de slager die zijn eigen vlees keurt. ‘Bedrijven die lak hebben aan voedselveiligheid kunnen hun borst natmaken. Zij krijgen te maken met een voedselwaakhond die snel en streng optreedt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer