Steun voor nieuwe aanpak keuringen

Keuringen en toezicht in de vee- en vleessector komen weer helemaal onder verantwoordelijkheid van de overheid en daarvoor wordt een publiekrechtelijke keuringsorganisatie opgericht.

Jan van LiereZo willen staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en minister Edith Schippers (VWS) incidenten zo veel mogelijk uitbannen en het veterinaire en fytosanitaire imago van ons land weer herstellen. Eind vorige week presenteerden ze hun plannen.
Niet heel verrassend en in lijn met de vorig jaar uitgebrachte aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Zo reageert de vee- en vleessector op de plannen van Dijksma en Schippers om keuring en toezicht weer in handen te leggen van de overheid.

Groot belang

Vrijwel alle reacties zijn instemmend. ‘Nederland heeft als exporterend land groot belang bij een goede borging van de kwaliteit en veiligheid van voedsel. Een sterke autoriteit die daarop toeziet, draagt daaraan bij’, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
Hij benadrukt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dan ook echt invulling moet geven aan het risicogebaseerd toezicht. Dat houdt in dat bedrijven die deelnemen aan door de NVWA geaccepteerde kwaliteitssystemen, met een lichter regime te maken krijgen. ‘Het zwaartepunt in het toezicht ligt dan bij bedrijven die ervoor kiezen niet aan geaccepteerde systemen deel te nemen’, aldus Maat.
Om de kosten voor de ondernemers zo veel mogelijk te beperken, moet zowel het toezicht als de keuringen efficiënt en effectief worden uitgevoerd. ‘En we gaan ervan uit dat de kennis en ervaring die in de private kwaliteitssystemen zijn opgebouwd, maximaal worden benut’, zegt de LTO-voorzitter.
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vindt het een goede zaak dat de vleeskeuring en het toezicht worden gescheiden. ‘Het keuren van vlees en het uitoefenen van een rol als toezichthouder zijn verschillende disciplines die verschillende skills vergen’, zegt COV-voorzitter Jos Goebbels.
Hij herkent in de plannen van Dijksma veel uit de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ‘Het is gezien de politieke reacties op het rapport niet verrassend dat de staatsecretaris die aanbevelingen overneemt.’

Goede reputatie

Goebbels is met name positief omdat de sterkere positie van de NVWA bijdraagt aan de goede reputatie van Nederlands vlees in binnen- en buitenland. Dat standpunt wordt voluit gesteund door slachterijorganisatie Vion.
In een deze week uitgegeven verklaring benadrukt Vion de positieve gevolgen voor de exportpositie van Nederlands vlees. Het zal bij de exportlanden definitief een einde maken aan twijfels over de Nederlandse systematiek van keuring, verwacht de onderneming.
‘Ook gaat Nederland in de pas lopen met andere belangrijke productielanden die vasthouden aan de vleeskeuring door overheidsmedewerkers’, aldus de verklaring. Vion gaat er wel van uit dat met de overheid afspraken worden gemaakt over de beheersing van de kosten.
De kern van de plannen bestaat uit een versterking van de NVWA, waar Dijksma en Schippers al enige tijd aan werken. Binnen deze overheidsdienst worden de keurings- en de toezichtstaken zo veel mogelijk gescheiden.
Daarnaast wordt een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan opgericht, dat de taken van de BV Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) overneemt. Mede omdat hiervoor een wettelijke regeling nodig is, kan dat ZBO op z’n vroegst in 2017 gereed zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer