Tien+nieuwe+gevallen+van+PED
Nieuws
© ZLTO

Tien nieuwe gevallen van PED

Sinds half oktober zijn er tien nieuwe gevallen van PED geconstateerd op varkensbedrijven. Sinds juni waren er geen meldingen meer binnengekomen bij de GD.

Op dit moment heerst PED op een bedrijf in Friesland, een bedrijf in Drenthe, twee in Gelderland en zes in Overijssel. Op geen van deze bedrijven heerste eerder PED. Dat er nieuwe uitbraken zijn ligt in de lijn van de verwachting, zegt Alfred van Lenthe van de GD.

Hygiënisch werken

Het virus kan diarree veroorzaken bij alle leeftijdscategorieën. Om verspreiding te voorkomen moeten alle partijen in de varkenssector extra alert zijn op zeer hygiënisch werken, en correcte grondige reiniging en ontsmetting.

Sinds november vorig jaar waart Porcine Epidemic Diarrhea rond in Nederland. PED is een zogenaamde 'bedrijfsgebonden aandoening' en het betreft dus géén meldingsplichtige aandoening. PED is niet besmettelijk voor andere diersoorten of mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer