WNF%2Ddirecteur%3A+project+biodiversiteit+gewaagd
Nieuws
© WNF

WNF-directeur: project biodiversiteit gewaagd

Het proefproject van het Wereld Natuur Fonds om boeren meer te betrekken bij biodiversiteit is gewaagd. Dat vindt directeur Johan van de Gronden. 'Het wordt razend moeilijk.'

Samen met FrieslandCampina en de Rabobank wil het WNF zes boeren in Friesland in een proefproject helpen met goed weidevogelbeheer. 'Het systeem van weidevogelbescherming faalt. Het gaat hartstikke slecht met de boerenlandvogels.'

Kruidenrijk grasland is schaars geworden en het aantal grutto's en veldleeuweriken holt achteruit. Krekels hoor je niet meer in Nederlandse weilanden. 'Daarin willen wij onze verantwoordelijkheid nemen.'

Gezamenlijk belang

Hoewel de verhoudingen tussen natuur en landbouw verhard zijn, hebben het WNF en de landbouw wel een gezamenlijk belang, vindt de directeur.

'Als het gaat om op een ecologisch verantwoorde manier een hoge opbrengst te krijgen met behoud van natuurlijke natuurwaarden dan hebben we een gemeenschappelijk belang dat er niet om liegt. Wij gaan elkaar vinden in de bodem, het goud van iedere boer. Die verschraalde bodem treft ook de basis van de ecologie.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer