WNF sponsort leerstoel biodiversiteitsverlies

Stikstof is naast klimaatverandering en ontbossing een van de belangrijkste veroorzakers van het wereldwijde verlies aan planten- en diersoorten. Om hierin inzicht te krijgen, sponsort WNF een leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

WNF+sponsort+leerstoel+biodiversiteitsverlies
© VU

Wereld Natuur Fonds (WNF) wil meer inzicht in de effecten van stikstof en het biodiversiteitsverlies op de belangrijkste natuurgebieden op aarde, zoals de Amazone.

Daarom financiert het WNF de leerstoel Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam van hoogleraar Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut.

Landbouw

Stikstof komt onder meer door de landbouw via de toepassing van kunst- en dierlijke mest in het milieu terecht. Wereldwijd gaat volgens WNF gemiddeld de helft van de stikstof verloren door inefficiënt gebruik waardoor bodem, water en lucht vervuild raken.

De hoge concentratie van stikstof in het zeewater bij Australië, afkomstig uit de suikerrietteelt en veehouderij, is een van de belangrijkste bedreigingen van het Great Barrier Reef, stelt de natuurorganisatie.

Natuurherstel

In Nederland is overmatig stikstofgebruik in de landbouw een grote veroorzaker van het stagnerend herstel van de Nederlandse natuur.

Erisman is bijzonder verheugd met de verlenging van zijn aanstelling. 'De negatieve effecten van stikstof op het milieu en de biodiversiteit zijn enorm. We weten dat er veel stikstof onnodig verloren gaat. Het verminderen van stikstofverliezen is broodnodig.'

Aanmoediging

Dat WNF investeert in deze leerstoel noemt Erisman de 'beste aanmoediging om verder te gaan met dit noodzakelijke en inspirerende werk'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer