‘Tel grondgebruik in regio mee’

De groep Streekgebonden Boeren wil dat fosfaatrechten niet worden gekoppeld aan eigendom of bezit van grond. Ook omdat de toezegging om regionale grondgebondenheid in de Melkveewet vorm te geven, nog niet is geregeld.

Pieter Stokkermans‘De regelgeving rond de fosfaatrechten is nog niet helemaal duidelijk maar er lijkt hierbij een ongewenste structuur te ontstaan’, stelt woordvoerder Carla Dekker van Streekgebonden Boeren, een groep verontruste ondernemers waarbij zeventig boeren zijn aangesloten. Dekker runt samen met haar man Johan een melkveebedrijf in Zeewolde.
Onder meer tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer vorige week stelden organisaties dat een grondgebonden melkveehouderij de ideale stip aan de horizon zou zijn. Een structuurverandering van de melkveehouderij hiervoor via fosfaatrechten heeft echter grote economische gevolgen, vinden de Streekgebonden Boeren. Regelgeving moet regelen waar het voor bedoeld is, in dit geval de beperking van productie van fosfaat door melkvee, vindt de groep.

Samenwerken in de streek

Volgens Streekgebonden Boeren werkt driekwart van de Nederlandse melkveehouders op een of andere manier samen met andere bedrijven in de streek als het gaat om het plaatsen van mest en het telen van voer- en akkerbouwgewassen.
‘Dit is ook een vorm van grondgebondenheid, waarbij voer in de regio wordt gekocht en mest wordt afgezet. Het gaat erom dat de mineralenstromen op een duurzame manier worden geplaatst. Simpelweg omdat veehouderij en akkerbouw elkaar aanvullen’, verduidelijkt Dekker.
LTO is er eveneens voorstander van regionale afspraken waarbij grond van bijvoorbeeld akkerbouwers als ‘eigen grond’ wordt meegerekend. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel een afstand van maximaal 20 kilometer, stelt bestuurslid Jeanet Brandsma van vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.
Bij de discussie rond de invoering van fosfaatrechten gaat het in de paragraaf waar deze wetgeving wordt geïmplementeerd eigenlijk over fosfaatproductie en dus over dieren en niet over grond. Hiervan is enkel bekend wat het referentiejaar is, waarbij nog niet besloten is hoe om te gaan met het aantal koeien in de eerste helft van dit jaar.
Over de uitwerking lopen volop discussies. Zo vinden boeren die grondgebonden zijn dat eerst hun plaatsingsruimte met rechten moeten worden opgevuld. Omdat dit ruim 4 miljoen kilo fosfaat is, een lastige discussie, stelt Brandsma. ‘Dat moet weer elders worden weggehaald. En zeker doordat weinig bekend is, heeft iedereen wel een wenslijstje.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer