PAS-ruimte verder onder druk

Noord-Nederland - In de voorstellen tot aanpassing van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vloeit nog meer vrije ontwikkelingsruimte weg naar andere activiteiten dan de landbouw. LTO Noord trekt hierover bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan de bel.

Joost de la CourtIn de aangepaste gebiedsanalyses van de verschillende Natura 2000-gebieden wordt minder meldingsruimte voor de landbouw vrijgehouden en meer voor andere economische activiteiten als transport en industrie. LTO Noord waarschuwt dat dit tot gevolg heeft dat nog eens honderden veehouderijbedrijven de komende tijd worden gedwongen een vergunningentraject te volgen. In de eerste periode bleek de meldingsruimte voor veel natuurgebieden al heel snel vol te zitten.
Dat heeft zowel extra belasting bij de ondernemingen als bij de overheid tot gevolg. Boeren moeten vergunningen aanvragen en aantonen dat hun ontwikkeling niet nadelig is voor de nabijgelegen natuur. De overheid moet al die aanvragen beoordelen en afhandelen.

Ambities

‘De ambities van de PAS kunnen zo niet worden waargemaakt’, schrijft de organisatie in een zienswijze aan de RVO. Een van die voornemens was met minder regelgeving toch een verantwoorde bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken.
Zogeheten prioritaire projecten leggen in Noord-Nederland in toenemende mate beslag op een groot deel van van de ruimte voor meldingen, stelt LTO Noord vast. Zo vloeide in Groningen rond natuurgebied Lieftinghsbroek elf van de dertien beschikbare mol richting andere projecten dan de landbouw.
LTO Noord vindt dat de toedelingsmethode van de ontwikkelingsruimte in de PAS moet worden heroverwogen. Gebeurt dat niet, dan verwacht de organisatie dat ook in het vergunningensegment frustraties gaan optreden. ‘Deze aanpassing in de toedeling komt voor ons als een complete verrassing’, zegt beleidsmedewerker Roel Visser.
De doelstelling is om met de PAS 95 procent van de agrarische bedrijven die willen doorboeren, te helpen. ‘Als blijkt dat ook de vergunningenpot per Natura 2000-gebied snel leeg raakt, moet dat in de volgende periode worden gerepareerd. Zo kunnen niet alleen voor de natuur, maar ook aan de economische kant van de PAS doelen worden gehaald’, aldus LTO Noord in haar zienswijze.
LTO Noord stelt vast dat voor verschillende Natura 2000-gebieden alsnog nieuwe natuurdoelen worden toegevoegd, zoals het Fochteloërveen en de Drentsche Aa. Ook delen van het Groninger Wad zijn een knelpunt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer