PAS%2Druimte+Noorden+verder+onder+druk
Nieuws
© Koen van Wijk

PAS-ruimte Noorden verder onder druk

In de voorstellen tot aanpassing van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vloeit onverwacht veel vrije ontwikkelingsruimte weg naar andere activiteiten dan de landbouw.

LTO Noord trekt hierover bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan de bel.

In de aangepaste gebiedsanalyses van de verschillende Natura 2000-gebieden wordt minder meldingsruimte voor de landbouw vrijgehouden en meer voor andere economische activiteiten als transport en industrie.

Waarschuwing

LTO Noord waarschuwt dat dit tot gevolg heeft dat nog eens honderden veehouderijbedrijven de komende tijd worden gedwongen een vergunningentraject te volgen. In de eerste periode bleek de meldingsruimte voor veel natuurgebieden al snel vol te zitten.

Dat heeft zowel extra belasting bij de ondernemingen als bij de overheid tot gevolg. Boeren moeten vergunningen aanvragen en aantonen dat hun ontwikkeling niet nadelig is voor de nabijgelegen natuur. De overheid moet al die aanvragen beoordelen en afhandelen.

'De ambities van de PAS kunnen zo niet worden waargemaakt', schrijft de organisatie in een zienswijze aan de RVO. Een van die voornemens was met minder regelgeving toch een verantwoorde bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken.

• Lees meer hier over deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer