Betere opkomst bij gebruik grover peenzaad

Naarmate peentelers grover zaaizaad gebruiken, verbetert de opkomst van de peen. Dat blijkt uit proeven die Quality Carrots afgelopen twee jaar uitvoerde met het fractioneren van peenzaad.

Haijo DoddeVorig jaar toonden proeven van Quality Carrots bij Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat aan dat bij het verdelen van peenzaad in vier groftes het opkomstpercentage van licht tot vrij zwaar zaaizaad geleidelijk oploopt van 62 tot 95 procent. Quality Carrots is een initiatief van DLV Plant en proefboerderij Rusthoeve voor praktijkonderzoek dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van peen.
Op een proefveld van Quality Carrots in Nagele liggen dit jaar objecten met twee zaadfracties, 1,8 tot 2 millimeter en 2 tot 2,2 millimeter, van het ras Nerac geteeld uit eenzelfde moederpartij zaad. Van beide fracties wordt ook het effect van het primen van het zaaizaad vergeleken.
Johan Wander van DLV Plant liet vorige week tijdens een open middag de eerste proefrooiing zien van fijn zaad met primen en grof zaad zonder primen. Het opkomstpercentage varieerde van 86 tot 88 procent.
‘Het is nog te vroeg om te stellen dat bij gebruik van grover zaad primen niet nodig is’, vindt Wander. ‘Komende winter gaan we de opbrengsten exact meten en tellen en ook vergelijken met andere objecten. Daarna komen we met conclusies.’
Wander vertelt dat vergelijkbaar onderzoek met het fractioneren van zaaizaad ook wordt uitgevoerd in de uienteelt. ‘Uiteindelijk doel is het streven naar een uniformere opkomst. Dat geldt zowel voor peen als voor ui.’
In een andere proef van Quality Carrots op hetzelfde perceel in Nagele testte DLV Plant afgelopen seizoen het zaaien van peen op stroken papier als basis voor een betere onkruidbestrijding. Het zaaien op een dubbele strook papier gebeurt in de schuur met een precisiezaaimachine. Ook het uitrollen van de stroken op het land kan machinaal worden uitgevoerd.

Verkeerde lijm

Bij een eerdere test met zaaien op papier viel de opkomst tegen. Achteraf was dat volgens Wander te herleiden tot het gebruik van een verkeerde lijmsoort op het Terraseed Paper.
De gedachte achter het zaaien op papier is dat de stroken op het land kunnen worden afgedekt met een teeltmedium. Door het papier en het afdekken wordt de ontwikkeling van onkruid op de rij onderdrukt.
In de demo gebruikt DLV Plant stroken papier van 17 centimeter breed. Het afdekken gebeurde met een dunne laag kleikorrels en met grof zand. ‘Het zaad kiemt tussen de stroken papier’, vertelt Wander. ‘In deze demo was de opkomst beter in de objecten met zand als afdekmedium.’
Het zaaien op papier is interessant omdat gangbare peentelers een deel van de herbicidebespuitingen aan het begin van het seizoen achterwege kunnen laten. Biologische telers kunnen flink besparen op het handmatig onkruid plukken in de peenpercelen.
De toepassing van het zaaien op papier kost ongeveer 1.600 euro per hectare. Dat is exclusief het zaaizaad en het aanbrengen van de stroken op het land. Volgens Wander wordt ook in andere gewassen met de methode geëxperimenteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer