Betere+opkomst+met+grof+peenzaad
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Betere opkomst met grof peenzaad

Naar mate peentelers grover zaaizaad gebruiken, verbetert de opkomst van de peen. Dat blijkt uit proeven die Quality Carrots dit en vorig jaar uitvoerde met het fractioneren van peenzaad.

Quality Carrots is een initiatief van DLV Plant en proefboerderij Rusthoeve voor praktijkonderzoek om de kwaliteit van peen te verbeteren.

Verdelen in vier groftes

Proeven bij Rusthoeve vorig jaar toonden aan dat bij het verdelen van peenzaad in vier groftes het opkomstpercentage van licht tot vrij zwaar zaaizaad geleidelijk oploopt van 62 tot 95 procent.

Op een proefveld van Quality Carrots in Nagele liggen dit jaar objecten met twee zaadfracties, 1,8 tot 2 millimeter en 2 tot 2,2 millimeter, van eenzelfde moederpartij van het ras Nerac. Van beide fracties wordt ook het effect van het primen van het zaaizaad vergeleken.

Effect primen

Johan Wander van DLV Plant liet gisteren tijdens een open middag de eerste proefrooiing zien van fijn zaad met primen en grof zaad zonder primen. Het opkomstpercentage van deze objecten varieerde respectievelijk van 86 tot 88 procent.

'Het is nog te vroeg om te stellen dat bij gebruik van grover zaad primen niet nodig is', vindt Wander. 'Komende winter gaan we de opbrengsten exact meten en tellen en dan komen we ook met conclusies.'

Ook in de uienteelt

Wander vertelt dat vergelijkbaar onderzoek met het fractioneren van zaaizaad ook wordt uitgevoerd in de uienteelt. 'Uiteindelijk doel is het streven naar een uniformere opkomst.'

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer