Papierstrook+met+peenzaad+tegen+onkruid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Papierstrook met peenzaad tegen onkruid

In een proef van Quality Carrots testte DLV Plant afgelopen seizoen het zaaien van peen op stroken papier als basis voor een betere onkruidbestrijding.

Het zaaien op een dubbele strook papier gebeurt in de schuur met een precisiezaaimachine. Ook het uitrollen van de stroken op het land kan machinaal worden uitgevoerd.

Johan Wander van DLV Plant gaf woensdag een toelichting bij de demoproef op het proefveld van Quality Carrots in Nagele.

Verkeerde lijmsoort

Hij vertelde dat een eerdere test minder gunstig uitpakte voor wat betreft de opkomst vanwege het gebruik van een verkeerde lijmsoort op het Terraseed Paper.

Gedachte achter het zaaien op papier is dat de stroken op het land kunnen worden afgedekt met een teeltmedium. Door het papier en het afdekken wordt de ontwikkeling van onkruid op de rij onderdrukt.

Afdekken

In de demo gebruikte DLV Plant stroken papier van 17 centimeter breed. Het afdekken gebeurde met kleikorrels en met grof zand. 'Het zaad kiemt tussen de stroken papier', vertelt Wander.

'In deze demo was de opkomst beter in de objecten met zand als afdekmedium.'

Handmatig plukken

Het zaaien op papier is interessant omdat gangbare peentelers hun herbicidebespuitingen aan het begin van het seizoen achterwege kunnen laten. Biotelers kunnen flink besparen op handmatig onkruid plukken in de peenpercelen.

De toepassing van het zaaien op papier kost ongeveer 1.600 euro per hectare, dat is exclusief het zaaizaad en het aanbrengen van de stroken op het land.

Wander vertelt dat met de methode ook wordt geëxperimenteerd in andere gewassen.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer