Schadevergoeding+ondeugdelijke+melkrobot
Nieuws
© -

Schadevergoeding ondeugdelijke melkrobot

De rechter veroordeelde vorige week een mechanisatiebedrijf uit Dreumel tot een schadevergoeding nadat bleek dat dit bedrijf een gebrekkige tweedehands melkrobot had geleverd.


Na de ingebruikname van de melkrobot in 2009 liep het celgetal bij de koeien plots op tot 400.000, met uitschieters tot 600.000. Ook daalden de melkproductie en daarmee de BSK sterk.

Lange aansluitduur

De onderhoudsmonteur ontdekte twee jaar na de opstart dat het glas voor de camera vol met krassen zat. Na een vervanging van dit glas, nam de aansluitduur met bijna 3 minuten af en daalde het celgetal tot normale waarden.

Volgens deskundigen trokken de koeien de melk op als gevolg van de lange aansluitduur. Hierdoor werden de koeien niet leeg gemolken.

Betalingsweigering

De melkveehouder weigerde de servicekosten te betalen, omdat volgens hem dit gebrek al bij het plaatsen aanwezig was. Ook had de onderhoudsmonteur dit gebrek al veel eerder moeten ontdekken.
Daarop startte het mechanisatiebedrijf een incassoprocedure om die servicekosten te verhalen. De melkveehouder kwam daarop met een tegenvordering wegens de geleden schade.

Uit de computerdata van de robot kwam naar voren dat het gebrek al bij levering aanwezig moest zijn geweest.

De rechtbank ging daarin mee en veroordeelde de leverancier tot vergoeding van de door de melkveehouder geleden schade.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer