Geen groei zonder extra grond

De Wet verantwoorde groei melkveehouderij is sinds dit jaar van kracht. Vanaf 1 januari 2016 kunnen intensievere melkveebedrijven alleen uitbreiden als zij voor een deel van die uitbreiding grond regelen.

Geen+groei+zonder+extra+grond
© Wiermans

René LuijmesMelkveehouders die hun bedrijf uitbreiden en dus meer fosfaat produceren dan in 2014, moeten jaarlijks laten zien dat ze voldoende grond hebben. Voor bedrijven die meer grond hebben dan nodig is om alle fosfaat te plaatsen, geldt dit niet. En ook niet voor extensieve bedrijven met een fosfaatoverschot van minder dan 20 kilo per hectare.
Melkveehouders met een fosfaatoverschot tussen 20 en 50 kilo per hectare moeten bij uitbreiding minimaal een kwart van de extra fosfaatproductie op grond plaatsen die ze opgeven in de Gecombineerde opgave. Voor melkveebedrijven met een fosfaatoverschot boven 50 kilo per hectare is dat minimaal 50 procent. Melkveebedrijven mogen het voorgaande jaar gebruiken om aan te tonen in welke categorie hun bedrijf valt.
De nieuwe peildatum voor veehouders die hun extra fosfaat volledig willen laten verwerken, is 30 maart 2015. Als ze aantonen dat ze voor die datum verplichtingen zijn aangegaan voor mestverwerking, zijn ze vrijgesteld van de verplichting om extra grond bij hun bedrijf te voegen.
In Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant hebben melkveehouders een fosfaatoverschot van meer dan 50 kilo fosfaat per hectare (zie tabel). Gelderland legde al beleid vast in de omgevingsvisie. Melkveehouders moeten aantonen dat ze 50 procent van het ruwvoer halen van de grond van het bedrijf.
Volgens Gelderland komt het rijksbeleid vrijwel volledig tegemoet aan de wens van grondgebondenheid. De provincie wil voorjaar 2016 een voorstel doen voor wijziging van haar beleid.
Groningen legde de grondgebondenheid vast via de norm van maximaal 4,5 gve (groot vee eenheid) per hectare. ‘Dit staat voor circa 50 procent ruwvoer van eigen land en ongeveer 195 kilo P’, stelt Taeke Wahle, beleidsmedewerker van LTO Nederland. Melkveehouders mogen niet boven de 4,5 gve uit komen.
Margo Meijerink van de LTO-vakgroep Melkveehouderij stelt dat alleen de grond meetelt die een melkveehouder invult op de Gecombineerde opgave (eigendom en huur/pacht). ‘We willen dat melkveehouders ook grond die structureel in gebruik is, maar niet op hun naam staat, mee kunnen nemen.’
Deze grond moet wel voldoen aan criteria. Zo moet de afstand minder zijn dan 20 kilometer van het bedrijf. Ook geldt een koppeling tussen voer en mest op hetzelfde land. LTO voert overleg met het ministerie van EZ.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer