RFC kent fosfaatstatus leden niet

Melkveehouders met een fosfaatoverschot moeten van zuivelondernemingen als Royal FrieslandCampina (RFC) de Kringloopwijzer invullen. Dat is in hun leveringsvoorwaarden opgenomen. De zuivelondernemingen weten echter niet welke bedrijven kampen met een fosfaatoverschot.

RFC+kent+fosfaatstatus+leden+niet
© NVT

Naar verwachting heeft ongeveer 60 procent van de melkveebedrijven in Nederland een fosfaatoverschot, stelt FrieslandCampina.

RFC stuurde eind vorig jaar naar haar melkleveranciers een informerende brief over de verplichting tot het invullen van de kringloopwijzer.

Melkveefosfaatreferentie

Vlak daarna kregen de melkveehouders een brief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met daarin een vooraankondiging over de melkveefosfaatreferentie van hun bedrijf, zodat ze hun status in beeld hebben.

RFC-woordvoerder Jan-Willem ter Avest erkent dat de organisatie niet direct op een rij heeft welke bedrijven verplicht de Kringloopwijzer moet invullen. Die gegevens zijn voor zuivelondernemingen niet beschikbaar.

'Maar vaak weten de mensen in het veld dit wel. Ook wordt dit meegenomen bij eventuele controles', stelt hij.

Kringloopwijzer

FrieslandCampina benadrukt, samen met onder meer LTO, overigens dat ook melkveebedrijven zonder fosfaatoverschot baat hebben bij de KringloopWijzer.

Deze biedt individuele veehouders inzicht in de mineralenkringlopen op het bedrijf. Daarmee is het een managementinstrument om de bedrijfsvoering te optimaliseren.

Benutting mineralen

Door beter te sturen op de benutting van mineralen kan de veehouder besparen op de aankoop van voer- en kunstmest en de afzet van mest.

Daarnaast kan de veehouder door efficiënter om te gaan met stikstof en fosfaat en het beperken van ammoniakemissie en broeikasgassen, zijn bedrijf op verantwoorde wijze ontwikkelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer