Provincies: ontzie West bij fosfaatrechten

Extensieve grondgebonden melkveebedrijven in West-Nederland moeten worden ontzien als er fosfaatrechten worden ingevoerd. Dat schrijven de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Provincies%3A+ontzie+West+bij+fosfaatrechten
© Nieuwe Oogst

De westelijke provincies maken zich zorgen dat extensieve, grondgebonden melkveebedrijven binnenkort te maken krijgen met 'onnodige belemmeringen in hun ontwikkeling'.

Zij reageren hiermee op plannen van Dijksma om beperkende maatregelen over bijvoorbeeld het aantal dieren of de hoeveelheid geproduceerde mest op te leggen aan melkveehouders. De bewindsvrouw overweegt hiervoor fosfaatrechten in te voeren.

Grondgebonden

Veel melkveebedrijven in het westen zijn grondgebonden, waarbij het aantal dieren in balans is met de hoeveelheid grond en mest gemakkelijk zelf kunnen plaatsen, benadrukken de provincies.

'Zulke bedrijven moeten hun groeimogelijkheden behouden en geen onredelijke belemmeringen opgelegd krijgen', vinden Utrecht en Noord- en Zuid-Holland.

Lasten eerlijk verdelen

De provincies vinden dat de staatssecretaris een logische conclusie trekt uit de recente ontwikkelingen in de melkveehouderij. 'Haar plannen zijn geen verrassing.'

Ze pleiten wel voor een eerlijke en duurzame regeling, waarbij melkveebedrijven die extensief en grondgebonden werken, zoals in het Groene Hart, worden ontzien. Zij moeten niet 'de nadelige gevolgen ervaren van de beperkende maatregelen'.

Waarderen

De drie provincies vinden 'het eerlijker en redelijker' als de lasten van beperkende maatregelen vooral komen te liggen bij de intensieve melkveebedrijven, waar meer koeien worden gehouden dan er grond beschikbaar is.

Utrecht, Noord- en Zuid-Holland dringen er dan ook bij de staatssecretaris op aan dat zij een systeem voor productiebeperking ontwerpt dat is gekoppeld aan grondgebondenheid, waarmee de extensieve bedrijven worden ontzien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer