Boeren naar Kamer voor Natura 2000

Boeren die samen met LTO-bestuurders en -medewerkers op pad gaan om te lobbyen voor een beter beleid voor agrarische ondernemers. Dat gebeurt niet zo vaak, maar deze week kwam het er van.

Het was een opmerkelijk gezicht, woensdagmiddag in hartje Den Haag. Ruim vijftig boeren en boerinnen begaven zich als groep op weg naar de Tweede Kamer, dwars door het dagelijkse gewoel in de binnenstad.
Bij het parlement aangekomen werden geen spandoeken uitgerold, maar meldden de agrariërs zich voor diepgaande gesprekken met Kamerleden en beleidsmedewerkers.
Het massale boerenbezoek was een activiteit van de LTO-lobbygroep Fitness Check, waarvoor tientallen leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB zich eerder dit jaar aanmeldden. Na een startbijeenkomst in juni begon nu het echte werk: actief deelnemen aan de landbouwlobby rond de evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn.

Nieuwe aanpak

Voor LTO is het een nieuwe aanpak om leden directer te betrekken bij de beïnvloeding van het beleid dat hun bedrijfsvoering raakt. De Natura 2000-wetgeving levert ondernemers grote belemmeringen op. Dat blijkt motiverend om bij te dragen aan de lobby rond de fitness check, mee te denken over oplossingen en die zelf voor te leggen aan de politiek.
In de Kamer werd de lobbygroep ontvangen door parlementariërs en fractiemedewerkers van VVD, PvdA, CDA, CU en SGP. De Drentse boerin Ilse van der Vegte ging, met andere leden van de lobbygroep, in gesprek met CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts. Het werd een positieve gedachtewisseling.
'Ik was vooral aangenaam verrast door zijn open opstelling en zijn vraag aan ons om zo veel mogelijk praktijkvoorbeelden aan te leveren', vertelt Van der Vegte. 'Hij wil echt gevoed worden door ons. Ik roep alle leden op om dat dan ook te doen.'
De volksvertegenwoordigers reageerden ook positief. 'Er zijn veel praktische problemen rond de invoering van Natura 2000', stelt Geurts. 'Wij willen inderdaad zoveel mogelijk voorbeelden uit de praktijk horen. Daarmee kunnen we onderbouwen dat een praktischer uitvoering van de Vogel- en Habitatrichtlijn noodzakelijk is.'
Voorafgaand aan de gesprekken in de Tweede Kamer waren de leden van de lobbygroep elders in Den Haag bijgepraat door Herman Snijders. Hij leidt op het ministerie van Economische Zaken de activiteiten rond de fitness check.
Topambtenaar Snijders gaf uitleg over het proces rond de evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn en over de inzet van staatssecretaris Sharon Dijksma. Duidelijk werd dat zij wil niet tornen aan de doelstellingen voor behoud van natuurwaarden en biodiversiteit. Maar ze wil zich wel hard maken voor een flexibeler en meer dynamische invulling van de Europese regels.
'Het gaf ook beter zicht op de vraag waar wel en waar geen resultaat te behalen is met onze lobby', zegt LTO-bestuurder Erik Back. 'Dat is deels wel ontnuchterend. Maar het is goed om op deze manier zicht te krijgen op het perspectief.'

Brussel

De komende tijd gaat de LTO-lobbygroep door met het meedenken over oplossingen voor de problemen die boeren ondervinden met Natura 2000. Bij de geplande activiteiten hoort ook een bezoek aan Brussel om daar in gesprek te gaan met politici die het dichtst bij het Europese vuur zitten.
'We pakken het met elkaar op. Ik ben er zeker van dat we zo meer resultaat bereiken', zegt Back. 'Deze dag gaf ons allemaal al een goed gevoel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer