%27Weidegang+via+wet+verplicht%27+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Weidegang via wet verplicht' (video)

Boeren worden mogelijk verplicht hun koeien te laten weiden. Vandaag presenteren SP, D66 en GroenLinks een initiatiefnota om verplichte weidegang in de wet vast te leggen. Een Kamermeerderheid lijkt voorstander. LTO ziet weidegang meer als een keuze voor de individuele ondernemer.

Dat meldt Trouw. Volgens de nota zou weidegang economisch voordeliger zijn voor de boer, beter zijn voor het dierenwelzijn en de diergezondheid. Verder is weidegang volgens de initiatiefnemers beter voor het imago van de sector.

De verplichting tot weidegang kan al langer rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) legde echter in november 2014 een motie van GroenLinks naast zich neer.

Keuze ondernemer

'Zoals we altijd hebben gezegd, vinden we als LTO dat weidegang een keuze moet zijn van de ondernemer. Het verplicht stellen van weidegang is in een aantal situaties onmogelijk. Wie komt controleren? De politie?', reageert voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Ook ziet Romijn liever een stimulans, zoals nu in de vorm van een extra vergoeding vanuit de markt voor weidezuivel. 'Bij een verplichting valt ook die vergoeding weg, terwijl de huidige vergoeding eerder te laag als te hoog is. In plaats van verplicht stellen kunnen ze dit beter maximaal stimuleren.'

Wat dat betreft vindt Romijn een initiatiefnota over weidegang niet van deze tijd. 'Maar blijkbaar maken deze politieke partijen hier graag sier mee.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 6°
  70 %
 • Dinsdag
  5° / 2°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 6°
  90 %
Meer weer