Miljoenen+naar+verduurzaming+en+vitalisering
Nieuws
© Economische Zaken

Miljoenen naar verduurzaming en vitalisering

De 30 miljoen euro uit Brussel voor de melkvee- en varkenshouderij steekt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in de verdere verduurzaming van de melkveehouderij, vitalisering van de varkenshouderij en stimulering van mestverwerking en -verwaarding.

Dat voorstel heeft Dijksma vrijdagochtend aan de Tweede Kamer voorgelegd. Het geld wordt evenredig verdeeld over de drie pijlers. Bedragen noemt de staatssecretaris nog niet.

Voor de melkveehouderij komt er extra geld beschikbaar voor onder meer de Kringloopwijzer, weidegang en weidevogelbeheer.

Varkenshouderij

De varkenssector krijgt geld voor de vitalisering van de sector. De regiegroep Vitale Varkenshouderij werkt momenteel aan voorstellen

Ondernemers die hun bedrijf willen verplaatsen naar een bedrijfslocatie met meer aandacht voor dierenwelzijn en milieu, kunnen op steun rekenen. Daarbij wil Dijksma individuele boeren ondersteunen in het versterken van hun marktpositie door meer onderlinge samenwerking.

Ook de mestverwerking krijgt een financiële impuls. De bewindsvrouw wil samen met de sector de mestverwerking verbeteren uitbreiden om tot een vermindering van mestafzetkosten in de varkens- en zuivelsector te komen.

Karbonaadje

'Het Nederlandse karbonaadje dat nu anoniem in de schappen ligt, moet een erkend en onderscheidend kwaliteitsproduct worden', licht de staatssecretaris toe.

'Zuivelboeren die milieuvriendelijker boeren, meer koeien in de wei laten en hun land inrichten voor weidevogels, kunnen ook op een financiële injectie rekenen. Zo krijgen we die duurzame en kwalitatieve zuivel- en varkenssector waar de consument om vraagt.'

Boerenerf

LTO Nederland staat achter de keuzes van Dijksma. Het bedrag is volgens LTO te beperkt voor een directe betaling aan alle veehouders. Het geld moet wel dicht bij het boerenerf worden besteed, zodat veehouders op hun bedrijf de voordelen kunnen binnenhalen.

LTO pleit voor snel overleg over specifieke regelingen en wil bureaucratische processen zo veel mogelijk vermijden. 'De invulling van de regelingen moet slim, snel en eenvoudig', aldus een verklaring.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer