MBO en HBO op Ierse weidetour

Docenten van de Aeres-groep, zowel op MBO als op HBO-niveau was onlangs in Ierland om met beweidingsexperts van dit land te praten over hoe het best om te gaan met weidegang. Zij brengen dit in de klas over op studenten.

MBO+en+HBO+op+Ierse+weidetour
© CAH

Onderwerpen als het gecontroleerd opstarten van beweiding in de zomer en het opbouwen van een grasvoorraad in de herfst kwamen hier aan bod.

Docenten van het MBO, docenten van het HBO, de trekker van Aeres Praktijkcentrum en natuurlijk de lector Beweiding van CAH Vilentum zagen dat de koeien moeiteloos het gras afvraten tot een centimeter of vier.

Weide-infrastructuur

Verder was er aandacht voor de beste weide-infrastructuur voor het Weidebedrijf van Aeres Praktijkcentrum. Zo werden de koeien maximaal 36 uur in hetzelfde perceel gedaan, zodat ze niet aan de hergroei van het gras beginnen te vreten.

Ook was hier uitleg over de weidewig (feedwedge). Dit systeem geeft inzicht in het grasaanbod en de grasbehoefte. Een handige tool, waarvoor wel wekelijks de droge stofbrengst moet worden gemeten.

Overigens wordt ook in Nederland feedwedge toegepast. In onderstaand filmpje van de Milk Story vertelt melkveehouder Tom Keuper wat het gebruik van de weidewig voor zijn bedrijf betekent.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer