Vraagtekens belevingsonderzoek Reusel

Reusel-De Mierden - Raadsleden, inwoners, artsen en vertegenwoordigers van ZLTO, milieuorganisaties en dorpsraden bogen zich deze week over nut en noodzaak van een belevingsonderzoek. De hamvraag was of zo’n onderzoek kan bijdragen aan een oplossing van de problemen rond de intensieve veehouderij in Reusel-De Mierden.

Marieke VerbiesenVrijwel niemand van de aanwezigen was tegen een belevingsonderzoek. Wel vroeg menigeen zich af wat het nut ervan is en wat er gedaan wordt met de uitkomsten.
Het onderzoek meet via een vragenlijst in welke mate burgers hinder ervaren.
ZLTO staat open voor het onderzoek, mits het als nulmeting wordt aangewend en de uitslag niet wordt gebruikt om ondernemers te belemmeren in hun bedrijfsvoering en bedrijfsontwikkeling.

Geen feiten

‘De uitkomsten zullen niet op feiten gebaseerd zijn’, benadrukt Niek van den Borne, afdelingsvoorzitter van ZLTO. ‘Welk nut hebben de uitkomsten?’ vraagt hij zich hardop af. ‘Het onderzoek meet beleving, geen feiten. Wij willen ervoor waken dat ondernemers onbedoeld in de problemen geraken door een belevingsonderzoek. Ze moeten er niet op afgerekend worden.’
De discussie rondom de intensieve veehouderij in de gemeente Reusel-De Mierden speelt al langer. Een deel van de bevolking klaagt over hinder, met name over stankoverlast van de varkenshouderij.
De gemeente rapporteert deze klachten en bekijkt in welke gebieden de overlast zich groepeert. Milieuorganisaties en dorpsraden vinden dat er niet genoeg wordt gedaan aan de stankoverlast.
De reacties op een publicatie van het Brabants Dagblad naar aanleiding van de bijeenkomst lieten niets aan de verbeelding over. ‘Een nulmeting geeft in feite weer dat er geen stankoverlast is.’
Een aantal reacties waren meer genuanceerd: ‘Waarom een onderzoek als het alleen maar gaat om beleving? Een goed onderzoek zou zijn als er metertjes zouden worden geplaatst om de concentraties fijnstof te meten’ en: ‘Meten is weten. Dit onderzoek stelt niets voor als het geen consequenties heeft. Weggegooid geld.’
ZLTO ziet ook liever een feitenonderzoek. ‘Een meting naar de uitstoot van fijnstof is echter erg duur. Dat is niet aan de orde.’

Doorgang

De vraag of een belevingsonderzoek in Reusel-De Mierden kan bijdragen aan de oplossing van problemen rond de intensieve veehouderij is niet beantwoord.
Afdelingsvoorzitter Van den Borne verwacht dat het college over enkele weken een besluit neemt over de doorgang van het belevingsonderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer