Maffia licht bloemenhandel op

De Italiaanse politie heeft deze week vier mannen aangehouden die worden verdacht van oplichting van Nederlandse bloemenhandelaren op FloraHolland Aalsmeer.

Joost van WinsenDe vier zijn opgepakt tijdens een grote operatie van politie en justitie tegen maffiafamilies in Italië. De acties vonden maandag plaats in de Italiaanse regio’s Reggio, Calabrië en Rome. Volgens de Nederlandse politie zijn er in Nederland geen arrestaties verricht.
De vier mannen waren eerder dit jaar in Nederland in beeld gekomen tijdens een opsporingsonderzoek naar verdachten van grootschalige oplichting van bedrijven, heling, witwassen en btw-fraude. De politie en FIOD deden in maart doorzoekingen in drie bloemenbedrijven in Aalsmeer en zes woningen in Aalsmeer, Amsterdam, Kudelstaart en Rijsenhout.
Dit onderzoek wees uit dat de oplichters via hun bloemenbedrijven grote partijen bloemen bestelden, maar deze uiteindelijk niet betaalden. De criminelen lieten hun bedrijven na ontvangst van de bloemen failliet gaan. De schade voor de getroffen handelsbedrijven varieerde van tienduizenden euro’s tot tegen de 2 miljoen euro.
De clan exporteerde tussen de bloemen mogelijk ook drugs. Tijdens de invallen is 17 kilo cocaïne gevonden. Dat de maffia op de bloemenveiling actief was, baarde de Nederlandse opsporingsdiensten grote zorgen. Het onderzoek door de Landelijke Recherche heeft bijna anderhalf jaar geduurd.
Het Korps Landelijke Politiediensten meldde in 2011 in het rapport ‘De ’Ndrangheta in Nederland’ al dat bloemenhandelaren werden opgelicht door de maffia. De ‘Ndrangheta is de maffia uit Calabrië.

Floridata

Robert Roodenburg, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB), zegt dat de VGB op de hoogte was van het onderzoek. ‘Fraude is al zo oud als er handel is’, stelt hij. ‘In de groothandel van sierteeltproducten gaat jaarlijks 8,7 miljard euro om. Dat trekt fraudeurs en zal ook altijd blijven gebeuren. Het is een structureel probleem, maar niet echt een substantieel probleem’, schetst Roodenburg de situatie.
Volgens de directeur kunnen handelaren zich beter beschermen door Floridata-gegevens te raadplegen. In deze databank worden alle exportfacturen bewaard en gegevens over de betalingen ervan.
Bloemenveiling FloraHolland laat in een reactie weten ‘al langer in samenwerking met politie en justitie bezig te zijn om misstanden in de sector te voorkomen’. De veiling wil verder niets kwijt over de zaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer