Varkensoverleg+gaat+door
Nieuws
© Arno de Snoo

Varkensoverleg gaat door

Het overleg van de varkenshouderij met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft gisteren geen concrete resultaten opgeleverd. Het wachten is op de resultaten van de Landbouwraad in Luxemburg.

Het vervolgoverleg van LTO-vakgroep Varkenshouderij en NVV met Dijksma stond in het teken van de mogelijke inzet van de Europese Unie (EU). Geprobeerd wordt om te komen tot 'nationale enveloppen' voor de varkenshouderij.

In de praktijk betekent het dat nationale regeringen EU-geld krijgen om daar de eigen varkenshouderij mee te steunen.

Spijkers met koppen slaan

Omdat daar maandag en dinsdag in Luxemburg nog verder over wordt onderhandeld, was het te vroeg om in Den Haag spijkers met koppen te slaan. Maar op het ministerie van Economische Zaken is wel een 'goed gesprek' gevoerd, melden Eric Douma van LTO-vakgroep Varkenshouderij en Ingrid Janssen van NVV.

Dijksma onderkent volgens hen de urgentie van de situatie. 'Ze wil gaan voor een goed maatregelenpakket voor de varkenshouderij', zegt Douma. 'Daarom zien we perspectief.'

Succes

Hij voegt er direct aan toe dat het voor verder succes nodig is dat de staatssecretaris in Brussel een nationale enveloppe bemachtigt die ze vrij kan besteden. 'Dat is best spannend.'

Afgesproken is dat zo snel mogelijk na de Landbouwraad van komende week een volgend overleg volgt tussen Dijksma en de varkenssector.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer