Smartphone+ziet+groeihormoon+in+melk
Nieuws
© Nieuwer Oogst

Smartphone ziet groeihormoon in melk

Een eiwitchip op een smartphone kan het verboden groeihormoon rbST aantonen in melk.

Onderzoekers van Rikilt Wageningen UR hebben in samenwerking met onderzoekers uit Los Angeles en Jena deze chip ontwikkeld.

Het gebruik van groeihormonen gaat gepaard met veranderingen in de concentraties van bepaalde eiwitten en de vorming van antilichamen tegen het groeihormoon. Deze veranderingen worden door de eiwitchip met een smartphone gemeten in de melk.

Aanwijzingen

Uniek aan deze nieuwe methode is dat voor het eerst een patroon van eiwitspotjes op een micro glasplaatje uitgelezen wordt door een eenvoudige smartphone. Hoe gedetailleerder het patroon hoe meer aanwijzingen er zijn voor het gebruik van een verboden groeihormoon.

Een speciaal ontwikkelde app neemt de dataverwerking voor zijn rekening. Een dergelijke benadering is op termijn algemeen toepasbaar voor metingen op locatie voor voedselveiligheid, milieu-, en gezondheidsmonitoring.

Uierontstekingen

Recombinant bovine somatropine (rbST) is een hormoon dat kan worden gebruikt om de melkproductie van koeien te verhogen. In de Europese Unie is het hormoon verboden omdat koeien er uierontstekingen en klachten aan de poten van kunnen krijgen.

Handhaving van het verbod is echter lastig, omdat er nog geen betrouwbare tests op de markt zijn. De nu ontwikkelde test levert hiervoor een belangrijke aanzet.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer