LTO+wil+op+korte+termijn+actie+van+Brussel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO wil op korte termijn actie van Brussel

LTO Nederland deelt de zorgen onder veel Europese boeren en tuinders over de aanhoudend lage prijzen. LTO wil dat Brussel op korte termijn maatregelen neemt om bedrijven, die in de kern gezond zijn, door dit prijsdal te loodsen.

Denk aan het eerder uitbetalen van toeslagrechten, de inzet van interventie en private opslag en het versoepelen van kredietfaciliteiten. Ook de nationale overheid kan de pijn op korte termijn verzachten, vooral via lastenverlichting.

Tegelijkertijd beseft LTO dat het inkomen van boeren en tuinders uit de markt moet komen. Dat lukt ook in toenemende mate: Nederland is inmiddels de tweede landbouwexporteur ter wereld, met een exportwaarde van ruim 80 miljard euro.

Steun onontbeerlijk

De inzet blijft gericht op betere marges voor voedselproducenten en een verdere verduurzaming van de productie. Maar ook daarbij is steun vanuit Brussel en Den Haag onontbeerlijk.

Veel boeren en tuinders in Nederland en Europa hebben het op dit moment bijzonder lastig. Vooral varkenshouders, melkveehouders, groentetelers en fruittelers worden al geruime tijd geconfronteerd met lage prijzen en stijgende kosten.

In Europa neemt de onrust toe, wat zich vertaalt in acties van boeren in onder meer Frankrijk, België, Duitsland en Engeland.

Crisismaatregelen

Nationaal dringt LTO Nederland aan op lastenverlichting, vergroting van de export en een betere positie van boeren in de keten. In Brussel ligt de nadruk op crisismaatregelen, exportpromotie en aanpassing van het Europese mededingingsbeleid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer