Dijksma+zet+in+op+export+varkens
Nieuws
© Nieuwe oogst

Dijksma zet in op export varkens

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zet extra in op de export van varkensvlees naar derde landen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze haar inzet tijdens de Landbouwraad van 7 september bespreekt.

Een van de maatregelen op de korte termijn betreft het openen van nieuwe exportmarkten voor varkensvlees.

Vanwege het belang van export van varkensvlees naar derde landen heeft Dijksma toegezegd dat ze, aanvullend op de lopende nationale en Europese activiteiten naar aanleiding van de Russische boycot, extra inzet zal plegen ten behoeve van de export van varkensvlees.

China

'Mijn geplande buitenlandse reizen aan onder andere China zal ik benutten voor het verruimen van de markttoegang en het versterken van de marktpositie van Nederlandse varkensvleesproducten. Verder zal ik op korte termijn een exportattaché voor varkensvlees aanstellen die in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven de mogelijkheden gaat verkennen van toegang op nieuwe markten voor varkensvlees in Azië en elders in de wereld', schrijf de staatssecretaris in de brief.

De varkensketen heeft plannen opgesteld voor exportpromotie en afzetbevordering van Nederlands varkensvlees. Eerdere aanvragen voor een tegemoetkoming uit de Europese regeling betreffende voorlichting en afzetbevordering van landbouwproducten zijn afgewezen door de Europese Commissie omdat niet geheel voldaan werd aan de voorwaarden, schrijft de bewindsvrouw.

'In het kader van de aanstaande Landbouwraad zal ik de Europese Commissie vragen extra middelen binnen de bestaande begroting beschikbaar te stellen voor exportpromotie en de voorwaarden van de regeling te verruimen. De sector heeft dan de gelegenheid om nieuwe aanvragen in te dienen waarbij ik de sector zal faciliteren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer