Dijksma%3A+vitaliseren+en+inzet+op+export
Nieuws
© Dirk Hol

Dijksma: vitaliseren en inzet op export

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de varkenshouderij versneld vitaliseren en nieuwe afzetmarkten voor varkensvlees initiëren om de sector uit het dal te halen.

Op korte termijn komen er geen maatregelen, maakte de PvdA-bewindsvrouw duidelijk na het urenlange overleg met LTO, NVV en de actiegroep 'Eerlijke Prijs Agra'.

1. Wat heeft het gesprek opgeleverd?
'We hebben gezamenlijk afgesproken om verder te praten over het vitaliseren van de sector. We willen graag de kwaliteit van het varkensvlees omhoog brengen en daarmee ook de prijs voor de boeren die zij krijgen aantrekkelijker maken. Ook willen we zorgen dat de sector op de langere termijn toekomst heeft.'

2. Kunt u op korte termijn iets voor de boeren betekenen?
'Het is heel lastig om op korte termijn echte inzet te plegen. Het beste wat we kunnen doen is, versneld ervoor zorgen dat de sector op lange termijn duurzaam wordt. We hebben afgesproken om te verkennen wat er op korte termijn kan worden gedaan om niet alleen de kwaliteit nog verder omhoog te brengen maar misschien ook de kosten te verlagen.

'Maar ik heb ook helder gemaakt dat als je gaat voor duurzaam varkensvlees, we geen concessies kunnen doen op het terrein van bijvoorbeeld milieu en dierenwelzijn of voedselveiligheid.'

3. Kunnen de kosten van keuringen bijvoorbeeld omlaag?
'We gaan zeker kijken naar onderwerpen als keuringen om die in de toekomst misschien zo snel mogelijk te kunnen verlagen. Dan is het wel van belang dat we de kwaliteit van de keten zo sterk hebben, dat het vertrouwen in de keten overeind blijft.

'Dat is een gezamenlijke inspanning. Ik ben bereid daar naar te kijken. We gaan over twee weken weer met elkaar om tafel. Voor de lange termijn moet het wel helder zijn, willen we de kwaliteit van het Nederlandse varkensvlees ook wereldwijd blijven promoten.

'Want een 'race to the bottom' zal op lange termijn niets opleveren. Alleen maar dat er nog minder boeren komen, meer varkens en minder opbrengst.'

4. Kunt u iets voor de export betekenen?
'Zeker. Dat hebben we ook al gedaan en zullen we blijven doen met nog meer inspanning. Ik ga binnenkort ook zelf naar China. Ook hebben we afgesproken dat er meer inzet komt, ook vanuit mijn eigen departement, om nieuwe markten in Azië en elders in de wereld te openen. Daar gaan we op korte termijn een extra inspanning leveren.'

5. Gaat u er in Brussel voor pleiten om een deel van het varkensvlees van de markt te halen?
'Ik denk dat het van belang is om vast te stellen dat we in Europa te veel varkensvlees produceren. Dat heeft het wegvallen van de Russische markt extra duidelijk gemaakt.

'Dat vraagt niet alleen in Europa maar ook in Nederland om een vitalisering van de sector. In dat kader kunnen we ook kijken naar de kosten.

'Maar niet elk onderwerp is daarbij bespreekbaar. Sommige zaken moeten we gewoon doen. Mest moet verwerkt worden. Daar kunnen we geen concessies aan doen.

6. Denkt u dat dat de trekkers van de snelweg houdt?
'Ik kan daar niet op vooruit lopen. Dat is uiteindelijk aan de boeren zelf. Ik hoop in ieder geval dat we met elkaar in gesprek blijven. Mijn deur staat altijd open.

'De cultuur in Nederland is ook zo dat we met elkaar aan de slag gaan om problemen op te lossen. Dat is vaak effectiever dan actie voeren.'

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer