Dijksma%3A+geen+snelle+hulp+varkenshouders
Nieuws
© Jan van Liere

Dijksma: geen snelle hulp varkenshouders

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kan op korte termijn weinig doen aan de moeilijke situatie in de varkenshouderij. Dat is duidelijk geworden in een 'pittig' gesprek vanmorgen op het ministerie.

Steun of kostenverlaging op korte termijn is volgens Dijksma 'heel lastig'. Ze ziet meer mogelijkheden op de lange termijn.

Zo heeft de staatssecretaris toegezegd dat ze een medewerker vrijmaakt die al zijn tijd gaat besteden aan het ontwikkelen van nieuwe markten voor varkensvlees, vooral in Azië. Het wordt volgens haar een 'landbouwattaché speciaal voor de varkenshouderij'.

Dijksma benadrukt dat de varkenshouderij niet mag toegeven op duurzaamheid. Ze wil er aan meewerken dat de sector 'vitaliseert' waardoor op langere termijn weer perspectief ontstaat.

Overleg met achterban

LTO Varkenshouderij en NVV komen nog niet met een oordeel over de toezeggingen van Dijksma. Ze gaan daarover eerst in gesprek met de achterban. Acties worden nog niet gepland.

'We hebben een pittig gesprek gehad, laten we nu geen overhaaste dingen doen', zegt LTO-bestuurder Eric Douma. Hij benadrukt dat de sector en de overheid elkaar 'keihard' nodig hebben.

Water aan de lippen

'En er zal wel wat moeten gebeuren, want het water staat veel varkenshouders aan de lippen', benadrukt Douma. Afgesproken is dat het overleg met de staatssecretaris over twee weken wordt voortgezet.

Interview Radio Oost


Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer