%27Hopen+dat+Russische+controle+goed+verloopt%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Hopen dat Russische controle goed verloopt'

'Laten we er vanuit gaan dat de Russische sierteeltcontroles goed verlopen, dat er niets gevonden wordt en dat de exporteurs zo min mogelijk vertraging oplopen', zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.

Maat reageert daarmee op de controles van fytosanitaire eisen die Rusland vanaf 10 augustus aan de grens op Nederlandse bloemen uitvoert. Die maatregelen maakte de Russische Veterinaire en Fytosanitaire Inspectiedienst woensdag bekend.

Tussen 31 juli en 3 augustus inspecteerden de Russische autoriteiten nog een aantal zendingen fytosanitair en constateerden dat deze niet aan hun eisen voldeden.

Oponthoud

De aangekondigde controles aan de grens kunnen leiden tot oponthoud en grotere risico's van afkeuringen van sierteeltproducten.

De Russische autoriteiten willen dat de bloemen vrij zijn van vooral Californische trips. Wittevlieg, Japanse roest en mineervlieg worden in veel mindere mate aangetroffen.

Vervelend

De maatregel hangt volgens Maat al twee weken in de lucht. 'Dat is heel vervelend voor telers, kwekers, handel en exporteurs. Zij leveren prima producten.'

Vanuit Nederland werd in de eerste helft van dit jaar voor ruim 100 miljoen euro aan bloemen naar Rusland geëxporteerd.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer