LTO: hogere btw desastreus voor sierteelt

De aanpassing van het lage btw-tarief van 6 procent in het hoge van 21 procent voor de sierteelt zal desastreuze gevolgen hebben voor de hele sierteeltketen van bollen, bloemen en bomen en alle daarmee verbonden bedrijven.

LTO%3A+hogere+btw+desastreus+voor+sierteelt
© FloraHolland

Dat zeggen LTO Nederland en LTO Glaskracht in een reactie op het bericht, dat het kabinet bij de komende belastinghervorming het lage btw-tarief nagenoeg geheel zou willen afschaffen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een dergelijke aanpassing duizenden banen in de sierteelt en honderden miljoenen omzet gaat kosten, ook al omdat in andere landen van de Europese Unie hierdoor dit vraagstuk andermaal actueel kan worden.

'Waarschijnlijk zal in Duitsland, onze belangrijkste afzetmarkt, deze discussie opnieuw gaan spelen, met alle risico's voor de dalende vraag naar sierteeltproducten', zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Economisch herstel

De voorgenomen belastinghervormingen mogen de export en concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven niet schaden, stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

'Dat druist op alle fronten in tegen het noodzakelijke economisch herstel en behoud van werkgelegenheid.'

Waarschuwing

Deze waarschuwing geeft Maat af richting kabinet en politiek. Hij benadrukt het standpunt van de gezamenlijke werkgevers, dat Haagse meevallers vooral moeten worden gebruikt om het verschil in bruto-netto inkomens voor werkenden te verkleinen.

'Maak van een belastinghervorming geen politieke speeltuin die de concurrentiepositie van Nederland schaadt.'

Teruggedraaid

Van Ruiten wijst op eerdere rapporten over hogere btw voor de sierteelt: 'Die cijfers logen er niet om, vooral omdat hogere prijzen voor bloemen en planten direct leidt tot lagere verkoop'.

Verder wijst hij op ervaringen in Spanje, waar een doorgevoerde btw-verhoging later weer is teruggedraaid. Van Ruiten: 'Dat gebeurde nadat de vraag met tientallen procenten was teruggelopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer