Protest PvdD in Dalfsen loopt uit de hand

Een protest van omwonenden en actievoerders van de Partij voor de Dieren (PvdD) bij een mestvergister in Dalfsen is zaterdagochtend uit de hand gelopen. De partij heeft inmiddels aangifte gedaan.

Protest+PvdD+in+Dalfsen+loopt+uit+de+hand
© Roelof Bonte

Dat melden diverse media in Oost-Nederland. Bij de bijeenkomst tegen mestvergisters is onder meer geduwd en geslagen, waarna de politie is opgeroepen om hulp te verlenen, aldus RTV Oost.

Kamerlid Esther Ouwehand en Lia van Dijk, lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen voor de Partij voor de Dieren, voerden actie tegen mestvergisters. De partij vindt de vergisters een gevaar voor de volksgezondheid en het milieu.

Boeren

Ouwehand en Van Dijk wilden in Dalfsen een protestbord plaatsen bij een mestvergister die in aanbouw is. Daarbij werden zij en andere tegenstanders bedreigd door boeren, stelt Ouwehand.

'Vreedzame demonstratie loopt dus uit op bedreiging, intimidatie, duwen, klappen, vernielen en stelen actiemateriaal door boeren', twittert het PvdD-Kamerlid. 'Onze mensen nu onder politiebescherming terug naar auto's begeleid. Te gevaarlijk om gewoon op openbare weg langs boeren te lopen.'

Later twittert zij het volgende bericht: 'Aangifte Dalfsen volgt. Nu door naar Zenderen. Denk maar niet dat we ons monddood laten intimideren.'

Giertanks

Naar de demonstratie waren ook veel boeren getogen. Onder meer met trekkers en giertanks. Daartoe deed Roelof Bonte van Wezenberg Transport een oproep op zijn Facebookpagina.

Volgens hen is de actie opgezet door Ria Mutter die 'een kruistocht is begonnen tegen de bio-industrie en met name tegen de mestvergisters'.

Keukentafels

Bonte neemt het vervolgens op voor de boeren. 'De harde werkelijkheid is dat er aan keukentafels van familiebedrijven beslissingen over miljoenen investeringen moeten worden genomen ter financiering van schaalvergrotingen om vooral de verwende consument ter wille te zijn, met name op het gebied van prijs.'

'De werkelijkheid is dat door de durf van deze familiebedrijven deze sector nog steeds een van de grootste aanjagers van onze locale economie is', aldus Bonte.

Ongenoegen

Ook veel andere boeren en sympathisanten uitten op Twitter en Facebook hun ongenoegen over de demonstratie van de Partij voor de Dieren.

'Is niet vaak zo dat je krijgt wat je geeft? Dus als je agressie laat zien, krijg je agressie terug?' en 'Boeren verplichten installaties te bouwen en als ze er staan gaan demonstreren dat ze dicht moeten!'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer