Gaten in meldruimte PAS-gebieden

Veehouders in Noord-Nederland die via een melding in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) hun bedrijf willen uitbreiden, worden door een fout in het rekenprogramma Aerius gedwongen een vergunningaanvraag in te dienen.

Gaten+in+meldruimte+PAS%2Dgebieden
© Qwinpro

Aerius stelt dat de meldruimte in de PAS-gebieden Âlde Feanen, Duinen Ameland, Duinen Schiermonnikoog en Lieftinghsbroek inmiddels is uitgeput. Analyses van de provincies geven aan dat dit nog lang niet zo is.

Analyses

Uit de berekeningen voor Lieftinghsbroek blijkt voor 2,8 mol te zijn gemeld terwijl er ruimte is voor 13 mol. Voor de andere gebieden zijn gelijksoortige analyses gemaakt.

Ook de meldingsruimte in de gebieden Drentsche Aa en Drouwenerzand is inmiddels volgeboekt. Voor dat laatste gebied is dat bijzonder, omdat er weinig veehouderij omheen zit.

De kennelijke fout in Aerius heeft wel tot gevolg dat rond deze gebieden veehouders met concrete uitbreidingsplannen voorlopig zijn aangewezen op een vergunningaanvraag. LTO Noord stelt daarom vast dat haast moet worden gemaakt met het repareren van deze kinderziektes.

Overleg

Een gelijksoortig probleem speelt rond het gebied Rijnstrangen in Gelderland. De provincies erkennen de problemen en gaan nu in overleg met de ministeries van I&M en EZ.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer